Les dures càrregues de la policia contra grups d’estudiants al centre de Barcelona deixen una cinquantena de ferits

  • Els policies van agredir de forma indiscriminada vianants i diversos periodistes, entre els quals un de VilaWeb · PSC, ERC i ICV no es pronuncien sobre l'actuació dels mossos · Llibertat amb càrrecs per a sis estudiants detinguts · Un dirigent d'EUiA denuncia que els mossos el van agredir, a ell i familiars seus · L'activitat universitària, suspesa fins dilluns als edificis central i del Raval de la UB

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.03.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els mossos d’esquadra van atacar amb duresa (vegeu vídeo) ahir unes quantes vegades els estudiants de la UB que es manifestaven contra el desallotjament de l’edifici històric de la universitat, ocupat des del novembre pels contraris al pla Bolonya. L’última càrrega, ahir al vespre, contra una manifestació que contestava precisament la violència que els agents havien desplegat al matí, va deixar una vintena de ferits, entre els quals estudiants, gent que es passejava pel carrer i uns quants periodistes. Entre els periodistes agredits hi ha Enric Borràs, de VilaWeb, que va rebre cops de porra precisament al braç on duia el braçalet identificatiu de premsa, i un fotògraf del diari ADN, que va rebre un fortíssim cop a l’ull. Després d’això, el director general dels mossos, Rafael Olmos, va admetre que les càrregues havien estat desproporcionades i va lamentar que haguessin afectat periodistes. Els manifestants demanaren la dimissió del conseller d’Universitats, Josep Huguet, del d’Interior, Joan Saura, i de la comissionada d’Universitats, Blanca Palmada. De moment, la UB ja ha suspès (comunicat) tota activitat universitària fins dilluns que ve tant a l’edifici històric de la plaça Universitat com a la facultat de Geografia i Història, al Raval.De moment, l’únic responsable polític que ha fet una certa autocrítica per l’actuació dels mossos d’esquadra ha estat Olmos, que ha dit que assumia tota la responsabilitat per les agressions a periodistes i que revisaria el protocol perquè no tornés a passar un cas semblant. Ara, els partits del govern no van voler valorar ahir les dures càrregues que els mossos havien dut a terme al matí. ICV es va remetre a la valoració que en fes el Departament d’Interior, que havia qualificat l’actuació matutina dels agents de proporcionada. Tampoc ERC ni el PSC no van fer-ne cap valoració. Quant a CiU i PP, van demanar a Joan Saura que donés explicacions.

Entre els ferits, hi ha familiars del dirigent d’EUiA, Francesc Matas Salla, que també fou agredit pels mossos. Matas Salla ho explica al seu bloc.

Desallotjament violent

Les càrregues dels mossos i les topades entre agents i estudiants van començar arran del desallotjament dels estudiants tancats a l’edifici del rectorat, ahir a primera hora del matí. El rector, Dídac Ramírez, va explicar (àudio) que havia decidit que la policia posés fi al tancament (vídeo) d’una cinquantena d’estudiants contra l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), l’anomenat pla Bolonya, que durava des del 20 de novembre. Poc després del desallotjament els estudiants van tallar la Gran Via i els mossos els van fer fora cap a les vuit amb una càrrega contundent per a restablir la circulació. Els estudiants van respondre llançant-los objectes i mobiliari urbà i la batalla campal es va acabar amb ferits i tres detinguts (vídeo). A migdia, els mossos van detenir tres estudiants més, acusats de desobediència i de desordres públics. Els sis estudiants detinguts van ser alliberats, amb càrrecs, al vespre.

Mentrestant, alguns alumnes van ocupar la Facultat de Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i és previst que avui ocupin les d’Educació i Comunicació i que comenci una tancada a la Facultat d’Història de la Universitat de Barcelona (UB), al Raval.

Alguns professors se solidaritzen amb els estudiants

Poc més tard de les onze del matí, Manuel Delgado, catedràtic d’antropologia de la UB, va llegir un comunicat en nom de l’Assemblea PAS i PDI – Universitats Catalanes, que aplega sis-cents professors i treballadors, criticant la duresa de la càrrega de la policia (vídeo). La va qualificar de desproporcionada, sobretot tenint en compte que l’ocupació dels estudiants de la UB era pacífica i volia dialogar amb el rectorat. El comunicat, molt crític, deia que els fets d’ahir al matí recordaven el temps en què la policia entrava amb impunitat a les universitats (el del franquisme). Delgado, a més, va dir que la contundència policíaca donava crèdit als estudiants que veuen el diàleg com una opció massa ingènua i volen anar més enllà.

Més càrregues policíaques

Cap a les dotze del migdia més estudiants es van afegir a la concentració que es feia davant l’edifici històric de la UB contra el desallotjament. Com que els mossos d’esquadra no hi deixaven entrar cap estudiant, solament els treballadors, molts dels qui hi havien arribat per anar a classe es van quedar fora i es van afegir a la protesta. Llavors, amb pancartes que es van fer al carrer mateix, es va improvisar una nombrosa manifestació que va tornar a tallar la Gran Via i es va encarar amb els mossos d’esquadra que vigilaven l’única entrada oberta de la facultat. Els mossos que protegien l’entrada van carregar novament contra els estudiants. S’hi van afegir els antiavalots, sortits de les furgonetes, aparcades a la plaça i van escombrar a cops fins al carrer d’Aribau tots els estudiants que eren a la plaça de la Universitat (vídeo).

Els estudiants, en una marxa novament improvisada, van començar a caminar pel carrer d’Aribau, van girar pel carrer del Consell de Cent i van pujar pel passeig de Gràcia amb la intenció de protestar davant la seu de la Conselleria d’Innovació, Universitats, i Empresa, situada al passeig mateix, just abans de la Diagonal. Quan hi van arribar, la seu de la conselleria ja era protegida per un cordó policíac, i es van limitar a escridassar els mossos i a proferir crits contra el conseller Huguet i la comissionada d’Universitats, Blanca Palmada. També van llegir un manifest i van fer una crida a una nova manifestació, la que es féu més tard, al vespre. Després van tallar la Diagonal i van començar a entrar als jardins del Palau Robert per ocupar-los.

La càrrega final

Quan els estudiants encara entraven als jardins del Palau Robert, els mossos d’esquadra també hi van entrar per la porta principal i van començar una nova càrrega (vídeo) contra els pocs estudiants que ja eren dins. Però quan els van fer fora no es van aturar, sinó que que van continuar atacant fins que no van dissoldre la protesta en grups petits. Alguns estudiants s’hi van encarar novament llançant-los objectes de tota mena i cadires de les cafeteries del carrer de Còrsega. La càrrega dels mossos va arribar fins al carrer de Balmes i, després, des de les furgonetes, van anar empaitant grups petits d’estudiants per atacar-los de nou.

Enllaços
VILAWEB TV: Enfrontaments al vespre al centre de Barcelona | Càrrega policíaca d’ahir al vespre | La policia dissol la concentració a la plaça de la Universitat | Lectura del manifest de l’Assemblea PDI-PAS | Manuel Delgado: ‘Ens ha recordat el franquisme’ | La policia torna a carregar contra els estudiants al Palau Robert | Vídeo d’arxiu sobre la tancada (24-11-2008)
TESTIMONI: El membre de la Permanent d’EUiA, Francesc Matas Salla, explica al seu bloc com foren agredits, ell i familiars seus, pels mossos.
ALTRES MITJANS: Nació Digital: Enfrontaments entre estudiants i Mossos a Barcelona | El Periódico:El desallotjament provoca un seguit d’indiscriminades càrregues policials | La Vanguardia: Caos y cargas policiales indiscriminadas durante una nueva marcha antibolonia | El Singular: Interior defensa l’actuació dels Mossos en la protesta dels estudiants | Racó Català: Crítiques per la desproporció de les càrregues dels Mossos contra els estudiants | El Punt: Batalla campal al centre de Barcelona pel desallotjament dels joves tancats a la UB | Avui: Els Mossos rematen la jornada tornant a carregar contra els manifestants
AUDIOS: El rector de la UB justifica el desallotjament 1 | 2 | 3 | 4.
DOCUMENTSComunicat oficial de la UB sobre el desallotjament | Pamflet repartit pels estudiants a la concentració | Bloc dels estudiants tancats a l’edifici central de la UB.
Diari de l’Escola: El Pla Bolonya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any