De ‘moix’ a ‘escolar-se’: deu anys enviant mots

  • Desè aniversari de la iniciativa digital 'RodaMots. Cada dia un mot'

VilaWeb
Redacció
04.03.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 1999 una amiga nord-americana del traductor Jordi Palou el va subscriure a A Word A Day, una iniciativa d’internet vella (funciona des del 1994) i simple: l’internauta que s’hi subscriu rep, cada dia, un mot del diccionari a la bústia. ‘Això em donà la idea de brindar un servei semblant en català: trametre una paraula cada dia a qui volgués rebre-la’, diu Palou. La primera enviada per RodaMots. Cada dia un mot fou ‘moix‘, el 2 de març de 1999.La van rebre pocs subscriptors, però al cap de deu anys de trameses diàries (de dilluns a divendres) la xifra d’adeptes s’ha multiplicat exponencialment, gràcies sobretot a la decisió de Palou, el 2004, d’enginyar ‘una nova web, emmagatzemar-hi els mots enviats i donar més difusió a l’invent’. Ara mateix són més de tretze mil els subscriptors que reben diàriament un missatge amb mots, frases fetes, locucions o refranys, acompanyats d’una definició del significat i d’un exemple d’ús. Els mots enviats fins ara (amb el d’ahir, d’ahir‘, i el d’avui ja sumen 2.223) es poden consultar classificats per temes, per ordre alfabètic i per ordre cronològic de tramesa i per autor.

Fonts

Com s’explica a la secció de preguntes més freqüents, el diccionari de referència de RodaMots és el d’Enciclopèdia Catalana. Però també consulten el Diccionari català-valencià-balear d’Alcover-Moll, el de l’Institut d’Estudis Catalans, el Gran diccionari de la llengua catalana d’Edicions 62 i el Diccionari valencià de Bromera.

La iniciativa RodaMots forma part de la Xarxa de Mots, una associació que vehicula propostes relacionades amb la llengua i la literatura catalanes a internet, com ara les pàgines dedicades a Josep Pla, Joan F. Mira i Joan Sales, a més de Minimàlia i el Blog del Quadern gris, de Josep Pla, premi Lletra 2008.

Enllaços
Accés a RodaMots.
‘RodaMots’: començament del llibre (pdf), que sortirà el 19 de març.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any