Le Corbusier s’exposa a Londres

VilaWeb
VilaWeb

A més de mostrar objectes i projectes relacionats amb l'obra de Le Corbusier, l'exposició del Barbican de Londres ha programat concerts, projeccions de cinema i conferències al voltant de l'arquitecte. Fins i tot es manté un bloc especial i es potencia un concurs perquè s'enviïn fotografies de l'obra de Le Corbusier dispersa pel món, que s'apleguen en aquest compte de Flickr.

Redacció
25.02.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quaranta-quatre anys després de mort, l’arquitecte més influent del segle XX és el centre d’una retrospectiva a Londres. Le Corbusier. The Art of Architecture, una exposició londinenca oberta al museu Barbican fins el 24 de maig, és la més important dedicada a Charles Édouard Jeanneret, Le Corbusier (La Chaux-de-Fonds, Suïssa, 6 d’octubre de 1887 – Rocabruna, Provença, 27 d’agost de 1965). L’exposició inclou maquetes originals dels seus projectes.També s’hi presenten reconstruccions d’interiors i mobiliari, dibuixos i pintures, foatografies, films, escultures i alguns dels llibres en què va exposar la seva teoria urbanística i arquitectònica, basada en cinc punts: els ‘pilotis’ (elements sustentadors de formigó en forma de T), les terrasses jardí, la planta oberta, la finestra longitudinal i la façana lliure. Le Corbusier va ser pioner a l’hora de pensar en la millora de les condicions de vida dels residents de les ciutats més congestionades, amb els seus grans blocs de pisos, i la seva petja es pot observar a Europa (sobretot a França i Suïssa), Amèrica i l’Índia, on va participar activament en la planificació de la nova capital dels estats del Panjab i Hariyana, Chandigarh, a la dècada del 1950.

Chandigarh, un encàrrec del govern del Panjab, va representar per a Le Corbusier una gran oportunitat d’executar sobre el terreny i a gran escala (mapa) els seus principis de planificació urbana, exposats anteriorment al Congrés Internacional d’Arquitectura Moderna (CIAM). La ‘primera ciutat moderna’ de l’Índia va representar, alhora, la consolidació i el renom mundial de Le Corbusier. La importància de Chandigardh en la seva trajectòria es plasma a l’exposició de Londres amb esbossos i dibuixos, models i fotografies dels sis edificis i quatre monuments aixecats per l’arquitecte franco-suís al Panjab. A l’Índia, Le Corbusier també va actuar a Ahmedàbad, a l’estat de Gujarat.

Pla Macià

Tot i la profusió de projectes de Le Corbusier, a casa nostra sols va participar el 1933, al costat de Josep Lluís Sert, en el pla Macià per mirar de remodelar la ciutat de Barcelona i de planificar-ne l’expansió. Sert, de fet, havia entrat feia poc al despatx parisenc de Le Corbusier, amb qui va treballar fins el 1963. Dos anys després, el 1965, la mort va sorprendre Le Corbusier mentre es banyava a Rocabruna (Costa Blava), on és enterrat.

Enllaços
Proyecto Localizarq: les obres de Le Corbusier, al mapa.
Recull de vídeos sobre Le Corbusier.
BBC: fragments d’una entrevista amb Le Corbusier el 1959.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any