La blocosfera s’omple de Brossa: l’Abloccedari

  • Homenatge des de la xarxa al poeta Joan Brossa, el dia que fa deu anys que es va morir

VilaWeb
Redacció
30.12.2008 - 05:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest 30 de desembre fa deu anys que es va morir Joan Brossa. Un grup de blocaires ha posat, doncs, en marxa ‘Abloccedari‘, una proposta per a recordar i homenatjar el poeta visual des de la xarxa. La voluntat dels promotors és que avui tothom qui vulgui publiqui un apunt al seu bloc sobre en Brossa, ‘cadascú segons el tarannà del seu bloc i a la seva manera’. Ja hi ha registrades més de cent vuitanta aportacions, de gent de les lletres i les arts, amiga seva.Per exemple, del compositor Mestres Quadreny, del poeta Jaume Maimó, de l’actor i director de l’Espai Brossa, Hermann Bonnin, de l’especialista Glòria Bordons…

Un apunt simultani

‘Abloccedari’ és una iniciativa de cinc blocaires (Marc Cortès, David Gálvez, Víctor Pàmies, Joan Puigmalet i Joan Sala), que es van conèixer a la xarxa per la seva afinitat per qüestions de llengua (jocs de paraules, refranys, diccionaris…). Aquest equip ja va organitzar, l’abril-maig d’enguany, el primer ‘apunt simultani’, que va titular ‘Projecte Polaco‘, arran de l’entrada ‘Polaco’ del diccionari Collins, l’accepció despectiva de català. L’Abloccedari en homenatge a Joan Brossa és un segon projecte d’apunt simultani perquè tants blocaires com sigui possible li dediquin un apunt avui mateix.

Segons que ha explicat Joan Sala a VilaWeb, els promotors van començar donant veus als blocaires afins. Però la proposta va créixer quan Sala va contactar amb l’especialista Glòria Bordons, que va secundar el projecte enviant la consigna a molts dels seus contactes brossians. Més endavant, tant el KrTU com la Institució de les Lletres Catalanes van difondre el projecte. D’aquesta manera, personatges del món de la cultura van començar a enviar la seva col·laboració al bloc dedicat a Joan Brossa.

L’equip promotor va anar publicant les col·laboracions que arribaven de personatges que no tenien ni bloc ni web per a publicar-les-hi. Aquests primers apunts en van portar de nous. Els organitzadors finalment han decidit d’aplegar tots els apunts i participants en aquesta pàgina.

De moment, són gairebé dos-cents els participants que ho han fet saber, dels quals una vuitantena ja han enviat l’apunt a l’Abloccedari. Hi predominen les versions de poemes visuals, poemes dedicats a Brossa i intervencions vàries. L’èxit, doncs, ja és assegurat i, per Joan Sala, es deu a Joan Brossa, ‘un artista carismàtic que la gent estima. Va tocar tants camps (la poesia visual, la poesia textual, el teatre, la màgia…) que tothom troba algun aspecte que li agrada. A mi, per exemple, m’agrada sobretot la seva poesia visual i, en general, el seu pensament. Al final de la pàgina de l’Abloccedari, hi hem afegit dues frases que em penso que són molt definitòries i amb les quals em sento totalment identificat’:

Epíleg I

Per ser feliç, mortal, camina sempre i oblida.

Epíleg II

Conec la utilitat de la inutilitat.

I tinc la riquesa de no voler ser ric.

Per saber-ne més de Joan Brossa

Per saber-ne més de Joan Brossa podeu consultar la web www.joanbrossa.org, feta per admiradors seus. I també la de l’Espai Escènic Joan Brossa, que al març oferirà el BarriBrossa 2009, dedicat íntegrament al poeta, i també la web de la Fundació Joan Brossa, que es va inaugurar el 1999 i que presideix Pepa Llopis, companya de l’artista.

També s’aplega informació de Joan Brossa a les pàgines d’autors de l’Associació d’Escriptors en Llengua catalana (AELC), i a l’espai Lletra de la UOC, un text de Glòria Bordons sobre en Brossa.

A VilaWeb, hi trobareu el pianista Carles Santos parlant de Joan Brossa en vídeo (‘Hi ha gent que es dedica a suavitzar Joan Brossa‘), arran de l’obra teatral creada per Santos ‘Brossalobrossotdebrossat‘; el discurs de Quim Monzó arran de la inauguració de la Fira del Llibre de Frankfurt 2007, en què cita Brossa; la publicació del poemari inèdit ‘El dia a dia (1988-1992)’; i de cirereta del pastís, el vídeo inèdit de l’striptease de Christa Leem, amb guió i direcció de Joan Brossa.

M. S.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any