L’ordinador XO funcionarà en català

  • A partir del 16 de desembre es podrà comprar a Europa, dins la campanya 'Give one, get one'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.11.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ordinador ideat per Nicolas Negroponte (vídeo) per als infants dels països més pobres, el XO, tindrà el sistema operatiu i el programari traduïts al català i en una trentena d’idiomes més. Ja fa mesos que un grup de voluntaris treballa per traduir-ne el programari, però no ha acabat. Tot amb tot, sembla que l’ordinador XO es podrà comprar a Europa a partir del 16 de desembre, dins la campanya ‘Give one, get one’ (‘Dóna’n un, queda-te’n un’).L’any passat la mateixa campanya, que brinda la possibilitat de comprar un ordinador al preu de dos (perquè se’n destina un a un país amb pocs recursos), només va llançar-se als EUA, però enguany s’hi han afegit la Unió Europea, Rússia i Suïssa.

L’ordinador XO, promogut per l’organització One Laptop Per Child (OLPC), es pot comprar per internet a la pàgina d’Amazon del Regne Unit per 322,00 € (sempre en aquesta campanya de pagar-ne dos i comprar-ne un). En principi havia de costar menys de cent dòlars, però, com que no s’han assolit les vendes esperades, n’han apujat el preu.

El projecte OLPC, d’ordinadors barats destinats exclusivament a estudiants de països pobres, va ser el primer a fer-se públic, però aviat va haver-hi empreses que van començar a fer-li la competència amb propostes similars, com la de Classmate PC, i això n’ha afectat les vendes. A sobre, ha rebut més cops, com la retirada d’Intel, que hi donava suport.

De totes maneres, la idea d’un ordinador petit i lleuger, no gaire potent (perquè la bateria duri més) i capaç de connectar-se a internet sense fils gairebé des de qualsevol lloc, va afermar-se. El XO va despertar molt d’interès i va demostrar que hi havia un forat al mercat: el dels portàtils de butxaca, ordinadors barats, amb processadors que consumeixen poca energia, i que no han de ser els més ràpids del mercat. D’aquest concepte va sortir l’Asus eee, que, amb una pantalla de set polzades i menys d’un quilo de pes, va revolucionar la idea dels portàtils.

Ara hi ha moltes marques que venen portàtils de butxaca d’aquestes característiques; fins i tot grans fabricants com Dell i Acer s’hi han afegit. Però la majoria són per a estudiants dels països més rics o fins i tot per a executius que necessiten un ordinador sempre a mà. El XO és l’únic d’aquesta mena pensat per a funcionar en les condicions més dures dels països del tercer món. S’ha fet perquè sigui molt resistent, amb una pantalla visible a ple sol, amb molt poca despesa energètica i amb un sistema operatiu a mida de l’ensenyament.

Enllaços
OLPCNews.com: ‘Give 1 Get 1 minus 48 hours: Details about G1G1EU’.
BBC News: ‘European debut for $100 laptop’.
Més noticies, a VilaWeb Tecnologia i Ciència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any