Eliseu Climent: ‘Amb la Generalitat de Catalunya, malgrat les diferències, les relacions són normals’

  • El president d'ACPV parla amb VilaWeb dels Premis Octubre, de la situació dels repetidors de TV3 i de la relació amb el govern català

VilaWeb
Redacció
24.10.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En plena Setmana dels Octubre, que concentra el Simposi Internacional Jaume I, el Congrés de Pensament (‘Política i religió’) i el de Mitjans de Comunicació (‘Mitjans i identitat’), Eliseu Climent, que n’és fautor i principal responsable, parla amb VilaWeb dels Premis Octubre, de la situació dels repetidors de TV3 (de si els tancaran o no, cosa que es resoldrà el mes entrant), de la relació que manté avui amb la Generalitat de Catalunya…—Com es presenta la vetllada dels Premis Octubre?

Els premis s’atorgaran dissabte al vespre, però enguany farem, al matí, un acte molt especial: ‘800è aniversari de Jaume I’. És un acte commemoratiu, en el qual assistirà dom Josep Alegre, abat de Poblet, que al vespre rebrà el premi institucional. És una mena de desgreuge del desagradable incident que hagué de suportar en ocasió del Nou d’Octubre.

—Què va passar?

L’abat de Poblet havia de concelebrar una missa a l’església de Sant Vicent de la Roqueta, dedicada a Jaume I, i l’arquebisbe de València la va prohibir. A part aquest fet intolerable, en el monestir de Poblet hi ha la despulla del Conqueridor…

—I dels premis literaris, què en pot dir?

Hi ha cent un aspirant, comptats els de tots els premis. Ara, dels premis, no en sé gaire res, perquè ja saps que sóc dels editors que no hi intervenen, però m’han dit que hi ha originals interessants en tots els premis. Ara, com que tenim uns jurats tan exigents, vés a saber… Espere que no passe com l’any passat, que van deixar-ne uns quants de deserts.

—Enguany els premis s’atorgaran per segona volta consecutiva a l’edifici Octubre, amb un refrigeri a peu dret. Abans es feia en un restaurant, tothom entaulat i amb espectacle. Ha perdut esplendor la vetllada literària?

Potser ha perdut solemnitat, però ha guanyat en llibertat. És una manera de fer més humana i deseixida, on tothom pot parlar amb qui vulga. Aquesta fórmula es mantindrà els anys vinents.

—TV3 transmetrà els premis?

TV3 hi farà algunes connexions en directe. Mònica Terribas assistirà, justament, als premis. I l’any passat va ser ella la conductora de l’homenatge a Lluís Llach.

—Parlant de TV3, en quin moment es troba el procés de tancament dels repetidors de TV3 al País Valencià?

A Castelló, València i Gandia els tribunals ens han donat la raó i, de moment, no els han tancats, cosa que no va passar en Alacant. Però això no vol dir res, perquè tot s’ha de resoldre en el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. I no sóc gens optimista, perquè ens ha tocat la pitjor sala de tota l’audiència, la que ha sentenciat contra la llengua… Ho sabrem d’ací a un mes.

—Mentrestant, avança el procés de reciprocitat entre ambdues Generalitats?

L’actitud de la Generalitat valenciana no ha canviat gens: manté els 800.000 euros de multa i, segons unes declaracions del conseller Rambla, de fa dues setmanes, manté la voluntat de tancar-ho tot. Al desembre farà un any que un diumenge a la nit varen entrar en la Carrasqueta i varen tancar el repetidor d’Alacant. De la reciprocitat, fa un any i mig que se’n parla i que van dient que la setmana vinent. Jo no hi confie.

—Però sembla que últimament tant l’una Generalitat com l’altra s’avinguin més; per exemple, sobre el nou sistema de finançament o el corredor mediterrani.

La Generalitat valenciana encara es troba més endeutada que no la catalana i necessita enganxar-se al carro de les demandes de finançament catalanes per mirar d’eixir-se’n. Sobre el corredor mediterrani, des de l’Institut Villalonga no hem parat de plantejar-lo, perquè és obvi que s’ha d’anar per aquí. Allò que volem és justament la millor relació possible entre ambdues institucions. Mentrestant, la valenciana continua volent fer callar TV3 al País Valencià.

—La crisi dels repetidors de TV3 ha erosionat la relació entre Acció Cultural del País valencià i la Generalitat de Catalunya?

En algunes qüestions hem defensat tesis diferents i hem actuat diferentment, però les relacions són normals, tant les d’ordre personal com les d’ordre institucional. Enguany el conseller Tresserras no vindrà als Octubre perquè coincideixen amb els Premis Nacionals de Cultura, però hi vindran tant el secretari de Cultura com el de Mitjans de Comunicació.

—Tornant a les activitats dels Octubre, com valora els congressos d’enguany?

Des del punt de vista de públic, els congressos s’han omplert, l’assistència (sobretot de València, però també de tots els Països Catalans) és immillorable. M’han explicat que en el Simposi sobre Jaume I, les intervencions del públic es van allargar l’altre dia fins a les deu del vespre. I hi participen figures de primer rengle, com Damian Smith (Saint Louis University, EUA), que forma part d’un equip d’estudiosos de Los Angeles que es dedica a l’estudi de Jaume I i del regne de València. Smith va parlar del jove Jaume I, un aspecte poc conegut.

També crec que hem encertat els temes: la figura de Jaume I, per raons òbvies, però també el del Congrés de Pensament, tan controvertit i actual com el de la relació entre política i religió, i el de la vinculació entre mitjans de comunicació i identitat. Sí, els hem encertats.

M. S.

Enllaços
Notícia anterior: ‘La figura de Jaume I, centre de la setmana dels Octubre‘.
Més informació a VilaWeb Lletres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any