Pengen una estelada a la plaça de l’ajuntament de València

  • ERPV i JERC-PV reivindiquen l'acció amb motiu del centenari de la bandera · Camps demana unitat per negociar un bon finançament

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.10.2008 - 13:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un grup d’activistes d’ERPV i JERC-PV han penjat una bandera independentista i una pancarta que deia ‘Per un país independent’ a la plaça de l’ajuntament de València. La processó cívica, que aleshores passava per la plaça s’ha aturat perquè alguns dels membres del consistori que l’encapçalaven s’han negat a passar-hi per sota. El president de la Generalitat, Francisco Camps, ha dit en el discurs institucional que calia unir esforços amb demanar un bon finançament i així ‘superar les incerteses econòmiques’.La portaveu de les JERC-PV, Anna Peña, ha explicat a VilaWeb que han decidit de penjar l’estelada amb motiu del centenari de la bandera. ‘Volíem reivindicar, en una ciutat tan important com València, la Diada Nacional del Nou d’Octubre, el centenari de l’estelada i els 800 anys del naixement de Jaume I’, ha dit. Més d’un centenar d’ajuntaments del Principat ja van fer-ho l’Onze de Setembre. Després de deixar-la onejar mitja hora, han decidit de treure-la.

La manifestació de la tarda canvia de recorregut

‘Pels nostres drets, pel nostre país’ és el lema que presidirà enguany la manifestació del Nou d’Octubre a València. Les entitats aplegades dins la Comissió 9 d’Octubre volen denunciar la política del PP contrària a la llengua i als drets socials dels valencians. Però la manifestació, que començarà a les sis de la vesprada, no podrà discórrer pel centre de la ciutat, perquè el govern hi farà passar una cavalcada (pdf) d’homenatge a Jaume I.

La cavalcada, que es fa pel vuit-centè aniversari del naixement del rei, serà a les 17.30, i la manifestació, que ha de canviar el recorregut habitual, eixirà del carrer de l’Hospital i acabarà a la plaça dels Furs.

El coordinador d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert, comenta: ‘Ens fan fora del centre; cada dia volen que siguem menys visibles. Ens veurà menys gent, aquesta és la intenció. La manifestació no és únicament per a la gent que hi va, sinó sobretot per a la gent que la veu.’ La Comissió 9 d’Octubre volia fer la manifestació pels carrers habituals, ‘perquè la gent s’adone que aquest sector social existeix.’

El gerent d’Escola Valenciana, Àngel Martí, explica que la cavalcada de la Generalitat preval legalment sobre la manifestació com a acte d’interès públic. Però s’hauria pogut fer al matí o ben entrada la vesprada, si hi haguera hagut voluntat d’entesa. ‘La Generalitat ocuparà el centre de València amb la intencionalitat que les entitats socials i polítiques no es puguen manifestar, com han fet durant més de quaranta anys’, conclou.

A més, les pluges que han caigut a bona part del País Valencià, i la previsió que plogui a València a la tarda, fan témer que els actes de la tarda no es puguin celebrar amb normalitat.

‘La greu situació de l’ensenyament valencià’

A la manifestació s’expressaran queixes sobre les conseqüències de la gestió del govern del PP en el benestar social i econòmic dels valencians, amb l’exemple més recent de l’ensenyament. Martí no descarta que, durant la manifestació, també se sentin veus contra l’obligatorietat de fer l’assignatura de ciutadania en anglès, per bé que ells són partidaris de deixar les protestes contra la Conselleria d’Educació per al 16 d’octubre.

La Comissió 9 d’Octubre és formada per ACPV, la societat coral el Micalet, Federació Escola Valenciana, Revolta, CC OO, Intersindical Valenciana, el sindicat CAT, l’Espai Alternatiu, EUPV, Bloc, ERPV, els Verds i Iniciativa pel Poble Valencià. Com és habitual, el PSPV no s’hi ha sumat, tot i el canvi de direcció.

Enllaços
Acció Cultural del País Valencià: La Comissió 9 d’Octubre acusa el govern valencià d’intentar dificultar la manifestació del dia 9.
Generalitat Valenciana: Programa d’actes de la cavalcada.
Més informació: VilaWeb El Campello | VilaWeb Gandia | VilaWeb Ontinyent.
CC OO: Cartell de la manifestació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any