Més d’un centenar d’ajuntaments hissaran demà l’estelada

  • El batlle de Vilafranca desobeirà l'acord del ple i no ho farà · Girona va sumar-s'hi ahir al vespre

VilaWeb
El ple de l'Ajuntament de Girona va decidir ahir al vespre de de sumar-se a la campanya. La moció, presentada per ERC i CiU, ha tirat endavant amb els vots dels tres regidors d'ICV. PSC i PP hi han votat contra. És la primera votació que perd el PSC des de 1979.
Redacció
10.09.2008 - 12:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un centenar d’ajuntaments de tot Catalunya hissaran demà l’estelada, en ocasió de l’Onze de Setembre; entre aquests hi ha els de vuit capitals de comarca (Berga, les Borges Blanques, Figueres, Girona, Montblanc, Puigcerdà, Ripoll i Santa Coloma de Farners). Tots plegats representen més de 600.000 habitants (envieu en aquesta adreça fotografies dels vostres ajuntaments amb l’estelada). Vilafranca del Penedès també ho havia de fer, però el batlle, Marcel Esteve, va dir ahir que faria cas omís de l’acord del ple que l’instava a fer-ho.CiU, CUP i ERC han dit que avui miraran de fer complir l’acord.

L’equip de govern vilafranquí va dir ahir que no hissaria l’estelada i que al balcó de l’ajuntament hi penjaria la senyera. Argumenta: ‘Es tracta d’una proposta segregacionista que enfronta els ciutadans i cerca alterar la pacífica convivència que sempre ha caracteritzat la nostra vila.’ Aquest vespre, els grups municipals de CiU, CUP i ERC han quedat per penjar l’estelada ells mateixos.

Origen vilafranquí

Precisament, l’acció de penjar l’estelada als balcons consistorials va sorgir arran d’una moció de la Comissió Onze de Setembre del Penedès. El ple de juliol de l’ajuntament va aprovar-la amb els vots favorables de CiU, ERC i CUP; PSC i PP van votar-hi contra i ICV es va abstenir (vídeo).

La Comissió 100 anys d’estelada va veure en aquest gest un bon exemple per a difondre el centenari de la bandera (vídeo) i va animar els dirigents de CiU, ERC i CUP perquè el fomentessin entre els militants amb responsabilitats de govern municipal.

A no pocs dels ajuntaments que han assumit la proposta, aquests tres partits (CiU, ERC, CUP) hi sumen majoria, i han votat la moció, si s’hi ha presentat. El PP hi ha votat contra a tot arreu, llevat de Palafrugell, on hi ha donat suport. El PSC hi ha votat favorablement en alguns casos (Vilassar de Mar, per exemple), contra en uns altres (com a Lleida, Girona o Arenys de Munt), o bé s’ha abstingut (Ripoll o Sant Llorenç Savall).

La moció ha trencat la unitat de vot d’alguns equips de govern de progrés, com el de Figueres, on els socialistes van votar-hi contra; Esquerra, a favor, i ICV es va abstenir.

De la seva banda, els ajuntaments de Girona i Figueres, adherits a la campanya, han acordat d’hissar la bandera en un altre edifici municipal que no sigui el balcó consistorial.

Més de 600.000 habitants

La iniciativa de penjar l’estelada és de la Comissió 100 anys d’estelada, arran d’una proposta de la Comissió Onze de Setembre del Penedès.

Els deu municipis més populosos que s’hi han adherit són: Girona (92.186 habitants), Figueres (41.115), Vilafranca del Penedès (36.656), Lloret de Mar (34.997), Premià de Mar (27.590), Palafrugell (21.412), Manlleu (20.091), Vilassar de Mar (19.052), Berga (16.596) i Caldes de Montbui (16.159).

Hi ha set ajuntaments més que superen els 10.000 habitants i que també lluiran la senyera amb l’estel: Cardedeu (15.775), Corbera de Llobregat (13.133), Sant Sadurní d’Anoia (11.790), Argentona (11.402), Santa Coloma de Farners (11.090), Deltebre (11.063) i Castelló d’Empúries (10.629). La suma de la resta de poblacions també adherides arriba gairebé als 200.000 habitants.

Un carrer dedicat al creador de l’estelada

L’Ajuntament de Vic també va debatre la proposta de la comissió, però finalment no s’hi va adherir, ans va acordar de dedicar un carrer al creador de l’estelada, l’activista i polític Vicenç-Albert Ballester. Cal dir que Osona és la comarca amb més municipis adherits a la campanya.

Valls, pionera

L’Ajuntament de Valls va ser pioner a penjar l’estelada per la Diada, el 2006 (a la fotografia), decisió que va moure força debat i que la JNC va aplaudir. Però l’any passat no va tornar-hi perquè les eleccions municipals havien alterar l’equilibri de forces municipal.

Enllaços
Mapa dels ajuntaments que penjaran l’estelada.
Bloc de Carles Puigdemont: La bandera catalana i l’estelada a Girona.
Envieu fotografies dels vostres ajuntaments amb l’estelada a redaccio@vilaweb.cat.
YouTube: L’estelada a la casa gran de Vilafranca.
VilaWeb TV: L’estelada fa cent anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any