Un any sense Xirinacs

  • El 13 d'octubre s'organitza l'acte 'Xirinacs al Palau'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.08.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui fa un any que es va conèixer la mort de Lluís Maria Xirinacs, una notícia que causà gran commoció en la societat catalana. Xirinacs va deixar-se morir ‘per contrapuntar la covardia dels nostres líders’, i ho va voler fer enmig de la natura, ‘en la soledat i el silenci’, tal i com va deixar escrit en un text amb data del 6 d’agost del 2007. El cos va trobar-se l’11 d’agost al pla de Can Pegot, a Ogassa (el Ripollès).Just en aquell mateix indret avui hi ha un monòlit en la seva memòria, que es va inaugurar el 24 de juny amb la presència de mig miler de persones, en el marc del Memorial Xirinacs. Aquest no ha estat l’únic acte de record, ans al contrari, avui mateix la Fundació La Plana ha organitzat una xerrada a Santa Maria d’Oló (el Bages) sobre l’ex-senador català, conduïda per Lluís Planes i titulada ‘Xirinacs: un far de la plenitud individual, social, nacional i universal’.

I és que en aquest darrer any han estat molts els homenatges a qui va dedicar la vida a lluitar per les llibertats practicant la resistència no violenta, com els que recull la Fundació Randa en aquest enllaç. Un dels gestos més comuns entre els municipis catalans ha estat el de dedicar-li un carrer o plaça (vegeu-ne aquí la llista).

Xirinacs al Palau

El proper 13 d’octubre el Palau de la Música Catalana acollirà un acte d’homenatge que durà per títol ‘Xirinacs al Palau‘, dirigit per Joel Joan i en què hi intervindran diversos ponents i grups de música. Entre els ponents hi haurà Mossèn Dalmau, Lluís Planes, Arcadi Oliveres i Montserrat Carulla; i entre les formacions, Al Tall, At-versaris, Obrint Pas, la Coral Sant Jordi, Feliu Ventura, Francesc Rivera Titot i Elèctrica Dharma.

Últim adéu multitudinari

Milers de persones es van aplegar a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona el 16 d’agost de l’any passat per donar l’últim adéu a Xirinacs. Tot i la pluja que va caure aquell dia, el Fossar de les Moreres es va omplir de gom a gom, i és que la desaparició sobtada de l’ex-senador i sacerdot va generar un profund trasbals. Aquest va ser un dels motius per crear la pàgina Xirinacs.cat, on qui volgués podia deixar-hi el condol o fer-hi comentaris. Actualment a la web també hi ha un recull de cançons dedicades a Xirinacs, el llistat dels municipis que li han dedicat un carrer i diversos escrits, poemes, imatges, etc. Els lectors de VilaWeb van escollir Lluís Maria Xirinacs com a personatge de l’Any 2007.

De l’amnistia a la independència

VilaWeb TV va oferir, el 29 de setembre, el documental, inèdit per al gran públic, ‘Mail Obert de VilaWeb a la figura de l’ex-capellà i ex-senador.

Textos de comiat

Al despatx de Xirinacs a la Fundació Randa s’hi van trobar dos textos, amb data del 6 d’agost. En el primer, l’ex-senador explicava que marxava en ple ús de les seves facultats perquè volia acabar els seus dies en soledat i silenci; i en el segon, ‘Acte de sobirania’, es considerava esclau d’uns Països Catalans ocupats i sentenciava que ‘una nació mai no serà lliure si els seus fills no volen arriscar llur vida en el seu alliberament i defensa’. Uns dies més tard de saber-se’n la mort, el diari Avui publicava en exclusiva un article escrit per Xirinacs, ‘Cultura de mort‘, en què hi defensava el dret a morir lliurement ‘per donar vida nova i abundant.’

Dietari final

L’editorial Ara Llibres va publicar, al desembre, el llibre de Lluís Maria Xirinacs ‘Dietari final‘, que recull alguns dels seus textos en què reflexiona sobre la decisió de deixar-se morir en la soledat del seu paisatge estimat i on ja adverteix: ‘em diran orat, boig, pertorbat mental’. I és que Xirinacs va preparar de manera minuciosa el seu final i feia temps que havia decidit que moriria quan complís els setanta-cinc anys. I així va ser. ‘Suposo, diu al llibre, que no passaran gaires anys sense que es permeti planificar a voluntat la pròpia mort.’

Enllaços
Arxiu de VilaWeb: Biografia l Xirinacs alliberat l Xirinacs a can Brians l Suports a Xirinacs l Commoció per la mort de Xirinacs l Comiat multitudinari a Xirinacs.
VilaWeb TV: Xirinacs: de l’amnistia a la independència.
Xirinacs.cat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any