L’informe dels mossos i la documentació fotogràfica qüestionen la declaració de Vilaró

  • Les fotos no mostren incidents al lloc i a l'hora en què el cap de la guàrdia urbana diu que va rebre l'impacte

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.07.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari El País va publicar ahir unes declaracions del cap de la guàrdia urbana de Barcelona, Xavier Vilaró, on aquest concretava que va entrar a la Plaça Espanya a la 1.40 i va ser ferit pels mossos a la porta de l’Hotel Plaza. L’informe recopilatori dels mossos diu que a la 1.38 la plaça era buida. VilaWeb aporta una sèrie de fotografies fetes entre la 1.38 i la 1.43 a l’àrea on Vilaró diu que es trobava. El que ensenyen les fotos coincideix amb el que diu l’informe dels mossos i obre encara més dubtes sobre els fets, tal i com són explicats en l’entrevista per Vilaró. (Podeu veure un arxiu flash amb l’explicació, punxant ací). Vilaró va sortir ahir de l’hospital, on ha estat ingressat 17 dies.La primera fotografia. 1.38 am

La fotografia és feta des del lloc on el gràfic que acompanya l’article del diari El País indica que disparaven els mossos. El relat de Vilaró diu que a la 1.40 (dos minuts després) ‘els mossos estaven carregant i hi havia gent destrossant-ho tot. Em vaig quedar a l’Hotel Plaza i va ser quan vaig rebre l’impacte de la pilota de goma’. El fanal de més a la dreta de la fotografia coincideix amb l’entrada de l’hotel. A la foto es veu que no hi ha incidents, ni tan sols mossos a la cantonada de Creu Coberta, i també com una furgoneta de la policia abandona l’indret en direcció contrària. La boca de metro és al costat de la porta de l’hotel.

La segona fotografia. 1.39 am

A la foto es veuen grups de persones al carrer Tarragona, a l’alçada del Parc de l’Escorxador, i els mossos mantenint la línia fora de la plaça. Segons Vilaró, ell entra per aquest punt un minut després i diu que és ferit dins la plaça davant l’hotel. L’informe dels mossos afirma que un minut abans de la foto, a la 1.38, la plaça ha quedat buida, afirmació que coincideix amb la fotografia anterior.

La tercera fotografia. 1.42 am

La fotografia ensenya l’interior de la plaça des del carrer Tarragona, amb el fotògraf girat respecte a la posició anterior. Vilaró diu que ha entrat per aquest punt dos minuts abans i que hi ha càrregues i ‘gent destrossant-ho tot’. Però la situació en aquest punt de la plaça és calmada, encara que tensa, amb gent passejant i mossos patrullant.

La quarta fotografia. 1.43 am

Aquesta fotografia és presa tres minuts després del moment en el qual Vilaró diu que ha entrat a la plaça i ha rebut la pilota de goma, a l’alçada de la porta de l’hotel (just sota les banderes). No s’hi aprecia violència i els mossos parlen amb una parella. Al carrer de la Creu Coberta, que es veu al final, no hi ha incidents visibles. A la fotografia s’hi veu un mosso aproximadament a l’alçada de la porta de l’hotel patrullant, sembla que amb una escopeta, però no en actitud de càrrega.

L’hora de les fotografies és la que registra la càmera digital del periodista, que està sincronitzada amb l’hora GMT+2, hora oficial a Barcelona. Les fotografies les podeu veure amb una mida molt més gran punxant ací (en format flash).

Enllaços
VilaWeb: L’Ajuntament de Barcelona no aporta proves que aclareixin l’origen del cop rebut per Xavier Vilaró.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any