El PSC reitera que la canonada s’ha de fer

  • El secretari d'Organització del PSC, José Zaragoza, coincideix amb el conseller Baltasar · Segons Espinosa no caldrà fer-la, si continua plovent

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.05.2008 - 11:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari d’Organització i Finances del PSC, José Zaragoza, no comparteix l’opinió de la ministra espanyol de Medi Ambient, Elena Espinosa, i diu que el transvasament de l’Ebre a Barcelona s’ha de fer. Espinosa va opinar ahir que, si el nivell d’aigua dels embassaments augmentava prou, no tindria sentit de dur a terme el projecte. ‘Som en una situació de sequera extrema, no tenim aigua suficient per a garantir el subministrament’, ha dit a Rac1. El portaveu del grup popular a les Corts Valencianes, Ricardo Costa, diu que se sent atònit per les discordances entre uns i altres.’No tenim cap interès a portar aigua de l’Ebre, però el govern no es pot arriscar a haver de fer talls de l’aigua de boca’, ha dit Zaragoza. Tot amb tot, té esperances que no s’hagi de fer servir, perquè ja hi haurà en funcionament la nova dessaladora del Prat.

Se suma al seguit de contradiccions que ahir hi va haver; el conseller Francesc Baltasar va respondre a Espinosa que era inimaginable d’aturar el transvasament, però Josep-Lluís Carod-Rovira i el delegat del govern a les Terres de l’Ebre van dir que si continuava plovent no caldria fer-lo.

El govern espanyol va manifestar, doncs, per primera volta la possibilitat que l’obra del transvasament es pugui aturar. Però, segons Espinosa, encara no hi ha les condicions necessàries per a aturar-lo, si bé els embassaments de les conques del Ter i del Llobregat han pujat fins al 32%.

Francesc Baltasar, en canvi, es va afanyar a dir que la situació dels pantans no permetia ni de pensar en la possibilitat d’aturar el transvasament. ‘No hi ha variacions substancials que indiquin que s’hagi de revisar ni el reial decret ni el conveni signat entre el govern de la Generalitat i el d’Espanya per a materiatlitzar les obres’, va dir.

Però dins el govern de la Generalitat es van alçar veus perquè es prengués seriosament l’opció de no fer la canonada. El conseller de la Vice-presidència, Josep-Lluís Carod-Rovira, va fer observar que, si continuava plovent com ha fet aquests últims dies, no caldria portar aigua de l’Ebre a Barcelona: ‘la interconnexió de xarxes fins a la capital ja no tindria sentit perquè, amb els pantans amb prou reserves, seria innecessària’, deia Carod al seu bloc. En aquest mateix sentit es va expressar el delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó (ERC). En aquest comunicat, Salvadó manifesta: ‘La recuperació de les reserves de les conques internes de Catalunya a conseqüència de les pluges dels darrers dies, en el cas de complir-se els pronòstics meteorològics previstos, faria innecessària ‘l’aportació d’aigua de l’Ebre.’

‘Un trist debat’

El principal grup de l’oposició veu la discussió que va obrir ahir Espinosa com una frivolitat. El portaveu adjunt de CiU al Parlament, Josep M. Pelegrí, es va declarar contrari a aturar el transvasament, imposat per la Generalitat. ‘Seria una frivolitat del govern de l’estat dir ara que no s’han de fer les obres del transvasament, després del trist debat sorgit sobre aquesta qüestió i de la col·lisió entre territoris que ha causat.’

Enllaços
RAC1: José Zaragoza: ‘No tenim cap interès a portar aigua de l’Ebre, però el govern no es pot arriscar a haver de fer talls de l’aigua de boca’.
Bloc de Carod-Rovira: Les darreres pluges.
Comunicat del delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre.
Sèrie de VilaWeb TV: El País del Riu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any