Blocs i literatura, primer mostrari

  • Es presenta avui 'La catosfera literària 08' (Cossetània)

VilaWeb
Redacció
17.05.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘La catosfera literària’ és el primer intent de donar a conèixer en paper la literatura que es fa a la catosfera, a través del món dels blocs. Estic convençut que els blocs donaran a conèixer nous escriptors.’ Així s’expressava durant la presentació a la premsa Jordi Farré, gerent de Cossetània, editorial on apareix el llibre. Avui les paraules seran pels blocaires que vagin fins a Vallromanes, el poble del Vallès que acull la presentació pública del llibre (al casal, a les set de la tarda).A la presentació a la premsa Farré era acompanyat per Toni Ibánez, impulsor i coordinador del llibre, i pel coordinador de les Jornades de la Catosfera (gener 2008 a Granollers), Marc Vidal. Precisament Vidal va dir que ‘com que els blocs són l’espai on es desenvoluparà la literatura del futur, és lògic que els llibres en paper acabin reflectint el que passa en el món digital. La literatura dels blocs és l’embrió de la literatura 2.0, el principi de la literatura assincrònica, de creació col·lectiva’.

Per la seva banda, Toni Ibáñez va explicar que el llibre mostra cent apunts de cents blocs vinculats a la literatura, ‘una obra molt variada que mostra el que es fa a la xarxa. L’edat dels blocaires va dels dinous anys als seixanta-tres, amb una mitjana d’edat aproximada (ja que hi ha blocs anònims, que no han aportat dades biogràfiques) de trenta-vuit anys. I els blocs femenins representen un 35% del total.’

Toni Ibánez, autor de diversos llibres, va explicar que escriure un bloc ‘imposa una manera d’escriure: la provisionalitat, el tipus de text (més curt), la immediatesa, la interacció amb el lector… La paraula és llibertat: escric el que vull i m’autoedito. Sí, escric determinat pel bloc.’ En aquest sentit, Farré va recordar que la xarxa canvia el paper de l’editor, ‘perquè suposa la sociabilització màxima de la literatura. Potser un autor no pugui trobar editor, però sí que podrà ser llegit a la xarxa’.

‘La catosfera literària 08’ no és el primer llibre de Cossetània que publica en paper textos produïts a la xarxa. També ha publicat ‘L’home que mira’, selecció d’apunts del bloc del filòsof Ramon Alcoberro, ‘Blocs de ciència‘ de Daniel Closa, i és a punt de publicar ‘Em dic Mireia (i el meu cony es diu Carlitos)’ de Manel Riu i Mir Roy, a partir del bloc ‘Mireia‘ (es presentarà dimecres 21 de maig al vespre a la llibreria Catalònia de Barcelona).

Enllaços
Notícia anterior: ‘Primera antologia de textos de la catosfera literària‘.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any