CiU i Esquerra demanen l’excarceració d’en Franki

  • ICV demana que se suprimeixi el delicte d'ultratge a la bandera espanyola i el PSC i el PP s'inhibeixen

VilaWeb
Redacció
09.05.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU i Esquerra van coincidir ahir a demanar l’excarceració d’en Franki, el jove terrassenc que compleix una pena de presó de dos anys i set mesos a Can Brians per haver ultratjat la bandera espanyola, per no haver respectat l’autoritat i per desordre públic. CiU demana al govern que faci els possibles per obtenir l’indult del jove, perquè considera desproporcionat d’empresonar ningú per haver despenjat una bandera. ERC també demana al govern que actuï ràpidament.El portaveu de CiU al parlament, Oriol Pujol, va dir que calia modificar la legislació per evitar que els jutges poguessin escudar-se en la normativa vigent per empresonar ciutadans que haguessin ultratjat la bandera espanyola.

Quant a ERC, en un comunicat sosté que els recursos contra la sentència d’empresonament d’en Franki foren desestimats sense justificació ni garanties. Per tant, considera que hi va haver irregularitats judicials.

En un apunt al seu bloc, el president d’Esquerra i vice-president del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, escriu que la condemna d’en Franki palesa la fragilitat de l’estat, que necessita sobreprotegir els seus símbols. També comenta que la duresa de la justícia espanyola a l’hora de protegir els seus símbols contrasta amb la impunitat que empara les persones i mitjans de comunicació que insulten i difamen la realitat catalana i en diuen falsedats. ‘Sense anar gaire lluny, la seu d’ERC de Sabadell ha rebut fa pocs dies el quart atac en un any i no hi ha hagut cap detenció’, escriu.

ICV, contra el delicte d’ultratge a la bandera

ICV ha explicat a VilaWeb que presentarà una proposició no de llei al Congrés espanyol perquè s’aboleixi el delicte d’ultratge a la bandera espanyola. Els ecosocialistes ja van presentar una moció per a abolir el delicte d’injúries a la corona espanyola quan Jaume Roura i Enric Stern foren processats per haver cremat un retrat dels borbons. Ara, ICV no vol prendre partit en el cas d’en Franki, perquè entén que el poder legislatiu no ha de valorar les actuacions judicials, per garantir la separació de poders.

La CUP anima a participar en la manifestació de suport

Les Candidatures d’Unitat Popular, per la seva banda, insten a participar en la manifestació d’aquest dissabte en suport a Franki. En un comunicat, consideren que ‘aquest tipus de sentències demostren la parcialitat i la politització de la justícia espanyola’ i és per això que, en els diversos municipis on hi són presents, promouran una proposició on es demani la llibertat de l’empresonat. La CUP titlla el codi penal espanyol de ‘fruit directe del franquisme’ i d’antidemocràtic, i és per això que en demana la revocació.

El PSC i el PP s’inhibeixen

VilaWeb va parlar amb fonts del PSC, que es van limitar a reclamar un respecte absolut a les decisions dels jutges. Els socialistes també diuen que no tenen intenció d’obrir el debat sobre la supressió del delicte d’ultratge a la bandera espanyola. Quant al PP, va dir que no es volia pronunciar sobre l’afer.

Concentració a Can Brians

Ahir al vespre uns cent cinquanta concentrats van reclamar l’alliberament d’en Franki davant la presó de Can Brians. Però una trentena de furgonetes dels mossos van formar un cordó per impedir-los que avancessin.

Abans de migdia els mossos havien fet baixar els tres activistes que s’havien penjat al pont que hi ha davant TV3, a la carretera B-23, per exigir l’alliberament d’en Francesc Argemí, Franki. L’acció va durar de les set del matí a quarts d’onze del migdia.

Enllaços
Comunicat d’Esquerra i apunt del bloc d’en Carod-Rovira sobre l’empresonament d’en Franki.
VilaWeb TV: Franki: el cas de la bandera espanyola (30/03/2006).
Web per la Llibertat d’en Franki.
Alerta Solidària: Més solidaritat amb en Franki: Ribes del Garraf i Ciutat de Mallorca.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any