El Suprem espanyol autoritza la reforma del barri d’El Cabanyal

  • Desestima el recurs de la plataforma Salvem El Cabanyal, que considerava que la reforma destruiria el patrimoni de l'antic barri de pescadors

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.03.2008 - 15:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Suprem espanyol ha desestimat els recursos de cassació de l’associació de veïns Pavimar i la plataforma Salvem El Cabanyal, i ha donat llum verda al projecte de l’Ajuntament de València de prolongar l’avinguda de Blasco Ibáñez pel barri d’El Cabanyal. Tot amb tot, el tribunal no comunicarà els arguments del veredicte fins d’aquí unes setmanes. Salvem El Cabanyal considera que la reforma urbanística posarà fi a unes de les àrees més entranyables de València.En efecte, el barri d’El Cabanyal va néixer al segle XIII arran de la instal·lació d’una comunitat de pescadors i les seves famílies.

La plataforma ja ha anunciat que ara centrarà els seus esforços a defensar els interessos dels propietaris dels habitatges que han de ser expropiats. Per la seva banda, la batllessa de València, Rita Barberà, s’ha compromès a accelerar al màxim possible l’ampliació de l’avinguda Blasco Ibáñez fins al mar.

A tot això, la coordinadora d’EUPV, Glòria Marcos, ha demanat a l’Ajuntament de València que s’ho pensi bé abans de desfer la trama urbana del barri d’El Cabanyal. Per la seva banda, la líder d’IdPV, Isaura Navarro, ha constatat que Rita Barberà té via lliure per especular al Cabanyal. També ha acusat la justícia de no ser independent del poder polític. El representant del Bloc, Ximo López, ha advertit a Barberà que no té pas un xec en blanc per destruir el patrimoni de la ciutat.

Cronologia dels fets

L’enfrontament entre l’ajuntament i la plataforma ja fa anys que dura. El consistori va començar a tramitar la reforma urbanística el 1998, però no va ser fins el 2001 que el Consell i l’Ajuntament de València la van aprovar. Des d’un bon principi, Salvem El Cabanyal s’hi va oposar adduint que la reforma no es podia fer perquè afectava un bé d’interès cultural. Per això, el TSJ valencià va dictaminar el 2004 la paralització cautelar del pla. Al final, però, va dir que l’actuació era perfectament legítima i que contribuiria eficaçment a l’ordenació urbana. La sentència del tribunal també va considerar que el pla respectava la Llei de Patrimoni, i que no modificava pas l’estructura urbana.

Aleshores, l’associació de veïns Pavimar i Salvem El Cabanyal van presentar un recurs de cassació al TSJ valencià, que el va refusar, al·legant que un recurs de cassació només es podia acceptar per la violació d’una norma estatal, i que el recurs només parlava d’infraccions a normes valencianes com el decret de protecció del barri i el PEPRI. Així les coses, ambdues entitats van presentar un recurs més de cassació al Suprem espanyol, que ara ha tornat a tombar.

El patrimoni del Cabanyal, en una web

Per cert, que fa uns mesos es va posar en funcionament la web Cabanyal.net per tal de difondre el patrimoni d’aquest barri valencià a tot el món. Es tracta d’una versió reduïda dels continguts publicats al llibre ‘Houses from el Cabanyal’, editat per l’editorial Oronella. La web posa de manifest la riquesa arquitectònica d’aquesta zona afectada pels plans urbanístics del consistori de Rita Barberà.

Enllaços
Web sobre el patrimoni arquitectònic del barri del Cabanyal.
VilaWeb TV: Per la Punta (l’Horta i el Cabanyal).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any