Kosovë proclama la independència

  • El parlament vota la creació del nou estat mentre milers de persones ho celebren al carrer · Sèrbia i Rússia reclamen a l'ONU que aturi el procés · Les celebracions arriben fins a Brussel·les

VilaWeb
Redacció
17.02.2008 - 12:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Kosovë ja és un país independent. El primer ministre Hashim Thaçi ho ha proclamat després que tots els membres del Parlament hagin signat la declaració que solemnitza el naixement del nou estat. La declaració havia estat votada a mà alçada, sense que cap parlamentari s’hi hagués oposat. És previst que aquest dilluns els Estats Units i la Unió Europea reconeixeran el nou estat. Espanya ha anunciat que s’oposarà a aquest reconeixement.Després de la proclamació la festa s’ha traslladat al carrer on els polítics han assistit a un concert musical. De fet, aquesta nit passada, milers de persones ja han desafiat el fred i han desfilat amb cotxes i a peu pels carrers de Pristina, amb banderes albeneses i nord-americanes i cridant a favor de la independència. Molta gent arribava de les poblacions pròximes i també d’altres països. La situació és més tensa a les ciutats de Mitrovica i Belgrad, on hi ha una important comunitat sèrbia, i la KFOR ha reforçat els dispositius que han de garantir la seguretat.

No només a Kosovë hi ha hagut mostres de celebració de la independència. A la capital belga, Brussel·les, centenars d’albano-kosovesos s’han concentrat al davant de la seu de l’OTAN i de la seu de la borsa per celebrar-ho.

Kosovë és el sisè país que neix de l’antiga Iugoslàvia, al costat d’Eslovènia, Croàcia, Macedònia, Bòsnia, Sèrbia i Montenegro.

Reaccions internacionals

El president dels Estats Units, un dels països que ha donat suport a la sobirania kosovesa, ha dit des de Tanzània, on és de visita oficial, que Kosovë ha de garantir els drets de la minoria sèrbia, especialment nombrosa al nord del país. George W. Bush creu que la independència de Kosovë és un pas més en l’estabilització política a la zona dels Balcans. Per bé que no ha dit si els Estats Units reconeixeran el nou país, tot indica que tant Bush com bona part dels països de la Unió Europea ho faran.

Ahir mateix, la Unió Europea va donar llum verd al desplegament de dos mil efectius, entre policies, jutges i funcionaris de duanes, que vetllaran perquè el camí de la independència es faci amb totes les garanties. Els Vint-i-set nomenaran el general francès Yves de Kermabon, ex-comandant de les forces de l’OTAN a Kosovë (KFOR), com a cap de la missió europea, i el diplomàtic neerlandès Pieter Feith com a enviat especial de la UE a Kosovë.

Les forces polítiques sèrbies es van mostrar contràries al desplegament de la missió civil de la Unió Europea a Kosovë. El Partit Demòcrata de Sèrbia (actualment al poder) considera que el desplegament no s’hauria de fer sense una decisió prèvia de les Nacions Unides, ja que l’aprovació no es va basar en la llei internacional. El parlament serbi dedicarà la jornada de dilluns a analitzar els esdeveniments del cap de setmana al nou estat europeu.

De fet, el primer ministre, Vojislav Kostunica, divendres, va avisar la UE que Belgrad no acceptaria d’adherir-se a la UE com a compensació per la independència kosovesa. Dijous, Belgrad va aprovar una llei de caràcter simbòlic que anul·la, de manera preventiva, la independència kosovesa, per demostrar a la comunitat internacional que no renunciarà de grat a la que considera una província seva.

Enllaços
Mitjans de comunicació kosovars: Kosovapres, New Kosova Report, RTK, RTV21.
Mitjans de comunicació serbis: Politika | Blic (en anglès) | B92 (en anglès)
Kosova, una mirada al cor dels Balcans. Exposició de la Xarxa d’Universitats Joan Lluís Vives.
Quins estats reconeixen Kosovë?
Especial sobre Kosovë del diari The Guardian.
MónDivers: Kosovo proclama la independència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any