Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  10.02.2008  12:06

Els anti-avalots de la policia basca encerclen centenars de concentrats a Bilbao

Garzón ha ordenat dissoldre la mobilització de l'esquerra nacionalista basca

Men?ame
 

Centenars de manifestants s'apleguen ara mateix al carrer autonomia de Bilbao, responent a la crida d'una cinquantena de càrrecs electes de l'esquerra nacionalista basca de manifestar-se per denunciar la situació d'excepció que es viu al País Basc, després de la suspenció de les activitats d'ANB i el PCTB. El jutge de l'Audiència espanyola Baltasar Garzón ha prohibit la mobilització, i ha ordenat que dissoldre-la. Així les coses, els anti-avalots de la policia basca han pres la zona.

Ara mateix, doncs, hi ha molta tensió als carrers de Bilbao: hi podria haver aldarulls si els concentrats decideixen provar de manifestar-se.

Ahir, els càrrecs electes de l'esquerra nacionalista també van responsabilitzar el PNB dels avalots que hi pogués haver, per quedar-se de braços plegats davant de la violació dels drets polítics i civils de milers de ciutadans bascos.

Els arguments del Suprem

Ahir, el Suprem espanyol va justificar la decisió de prohibir que tant ANB com el PCTB es presentessin a les eleccions, i que rebessin subvencions públiques. El Suprem va dir que, com que ambdues formacions estaven en un procés d'il·legalització, no es podien presentar als comicis: altrament, haurien de mantenir els càrrecs públics, malgrat estar il·legalitzades. La sentència, però, no valora la possibilitat que les dues formacions siguin declarades legals, i que es quedin sense càrrecs públics il·legítimament.

El Suprem espanyol, això sí, va considerar que la decisió de l'Audiència espanyola de suspendre les activitats d'ANB i el PCTB era desproporcionada. Sigui com sigui, la decisió de l'Audiència s'aplicarà.

A més de suspendre les activitats d'ANB i el PCTB, l'Audiència espanyola també ha ordenat clausurar-ne les seus i congelar-los els comptes corrents.

La policia dissol una concentració

D'altra banda, la policia basca va dissoldre ahir, amb material anti-disturbis, una concentració de mig centenar de militants de l'esquerra nacionalista que protestaven contra la visita del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a Sant Sebastià. Els concentrats van desplegar una pancarta amb el lema 'No ens parareu. Independència', i van cridar consignes com 'Zapatero torturador' o 'Estat terrorista'. Segons que va informar el departament basc d'Interior, no hi va haver detinguts.