Andreu Alfaro torna a l’IVAM, setze anys després

  • La retrospectiva inclou les obres més íntimes i personals de l'escultor

VilaWeb
Redacció
03.10.2007 - 12:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La retrospectiva que ofereix l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) d’Andreu Alfaro inclou les obres més íntimes i personals de l’escultor, realitzades des de finals dels cinquanta fins a l’actualitat, i escollides per ell mateix. L’última vegada que l’IVAM en va acollir una exposició fou el 1991, és per això que aquesta mostra té un regust d’homenatge i la voluntat de ser un autoretrat de l’autor.Les noranta-dues peces són de la seva col·lecció particular, escultures que l’artista ha conservat, recomprat o construït de nou.

La retrospectiva mostra la versatilitat d’Alfaro, amb peces d’una gran diversitat de formes i materials, que van des del marbre fins al llautó, passant per la pedra calcària, l’acer, el ferro, la fusta i el metacrilat. Entre les escultures, n’hi ha que homenatgen figures que l’han marcat, com les dedicades a Joan Fuster i Raimon, qui, al seu torn, li va dedicar una cançó. Hi trobem també un espai dedicat a l’univers de Goethe, l’escriptor que sempre ha estat una referència per a Alfaro: ‘Goethe com a persona, per haver dit sempre el que pensava i ser una persona equilibrada. Jo miro de dir el que penso i no el que pensen els demés’, va dir Alfaro ahir en la inauguració de la mostra al diari Levante.

Escultures arreu a diferents punts del país

Les escultures d’Alfaro es poden contemplar en molts punts del país: a l’entrada d’Otos, als Jardins dels Vivers de València l’estatua d’homenatge a Ausiàs March, a l’estació del nord de la mateixa ciutat l’homenatge a la dona, les Columnes de la UAB, a l’entrada d’aquesta universitat, que representen la voluntat de coneixement, la llibertat d’expressió, la identitat cultural i la solidaritat. El Monument dels Països Catalans, a Tàrrega; els Rombes Bessons, l’escultura ubicada al Parc de Cervantes de Barcelona, i l’Escultura per a Europa, a Girona,

Alfaro va néixer el 1929 a València en el sí d’una família de carnissers. Sempre va interessar-se per l’art (a banda d’escultor és un excel·lent dibuixant), però no va ser fins als quaranta-quatre anys que va dedicar-se plenament a la seva vocació artística. L’obra d’Alfaro és una referència al món de l’escultura, tant del país com internacional. L’autor sempre ha estat compromès amb el país, i els ideals de llibertat, democràcia i il·lustració són una constant en la seva obra.

Enllaços
Andreu Alfaro a Artnet.
Taller en línia de l’IVAM: Andreu Alfaro.
Exposicions que ha fet Andreu Alfaro.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any