El futur de la televisió, analitzada en les jornades d’Àtic 2a

  • Les conferències tindran lloc avui i demà a Amposta

VilaWeb
Redacció
08.09.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Àtic 2a, una organització dedicada a la difusió de les TIC, enfoca les jornades tecnològiques d’enguany a la televisió del futur. Es tracta d’apropar a la ciutadania les noves tendències en televisió que ja es comencen a perfilar, ara que la televisió analògica té els dies comptats. Segons l’organització, es tracta de fer arribar una visió general i entenedora sobre els nous llenguatges televisius que ens arribaran en un futur pròxim.En els dos últims anys hem vist que internet s’ha convertit en una plataforma molt utilitzada per a visionar vídeos i fins i tot films de gran format.

D’entre totes les webs n’ha destacat YouTube, un servidor de vídeos on persones de tot el món comparteixen els seus vídeos de manera gratuïta. Des d’aleshores, el servei, adquirit per Google, ha estat copiat per multitud de noves webs que s’ofereixen com una plataforma similar.

A les jornades, que se celebren avui i demà a Amposta, es donaran a conèixer i es debatran alguns dels nous models televisius, que ja es fan servir. En primer lloc, la TDT, la televisió digital, que desbancarà la televisió analògica a partir del 2010. Aquesta televisió, que la Unió Europea pretén consolidar a tot el territori el 2012, es rep mitjançant descodificadors de senyal de TDT i la seva qualitat d’imatge és equivalent a la imatge d’un DVD.

La Televisió IP fa servir el mateix sistema que la Veu sobre IP, el que utilitzen Skype i altres plataformes similars. Aquest model de televisió aprofita els avantatges de la banda ampla per fer arribar al públic un ampli assortit de continguts de gran qualitat, amb l’opció d’interactuar amb els continguts. Exemples d’aquest tipus de televisió són Imagenio de Telefónica, i les televisions sobre IP d’Ono i Jazztel (Jazztelia).

La televisió P2P (‘Peer to Peer’) és el model de televisió per internet més revolucionari. Joost, una aplicació dissenyada pels creadors de Kazaa i pels d’Skype, permet aprofitar les xarxes P2P per compartir vídeo de qualitat de manera gratuïta i legal, tot oferint vídeo personalitzat als consumidors. Arrel de l’aparició d’aquest programa s’han anat publicant altres alternatives amb les mateixes intencions.

El sistema més popular de nova televisió actualment és el dels servidors de vídeo, que és el cas de YouTube, el portal de vídeo més important de la xarxa. En trobem de generalistes, com el mateix YouTube o el francès Daily Motion, i també d’especialitzats, amb temàtiques concretes, com Disclose.tv. .

Enllaços
Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Televisió i Internet.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any