El tall de llum crea una situació d’emergència a Barcelona, on part de la ciutat passarà la nit a les fosques

  • A Gràcia i altres zones de la ciutat han sonat perolades en fer-se fos · La normalitat és total en les zones de Barcelona que tenen llum · Un seixanta per cent dels semàfors no funcionen · Metro i Ferrocarrils funcionen amb normalitat · Fort desplegament de la policia per a evitar incidents · Grups electrògens asseguren el corrent als hospitals

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

MAPA DE LES ZONES AFECTADES

TELÈFONS D'INFORMACIÓ I URGÈNCIES DE FECSA-ENDESA
902.50.77.50
902.53.65.36

TELÈFON PER A RECLAMACIONS DE FECSA-ENDESA
900.84.73.84

EN CAS D'EMERGÈNCIA TRUQUEU AL 112

PARTICIPACIÓ

> Expliqueu les vostres experiències i opinions arran del tall elèctric al fòrum Com us ha afectat l'apagada elèctrica?.

> Teniu fotografies o vídeos relacionats amb el tall elèctric? Ens els podeu enviar a participacio@vilaweb.cat.

Redacció
23.07.2007 - 20:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta nit bona part de Barcelona la passarà a les fosques com a conseqüència de la caiguda aquest matí d’un cable d’alta tensió de Red Eléctrica que, segons Fecsa-Endesa, ha causat l’avaria de cinc subestacions elèctriques. L’apagada ha afectat al matí més de 350.000 usuaris de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i Esplugues, el servei de metro i de Ferrocarrils i nombrosos comerços i serveis. A més, el 70% dels semàfors de Barcelona han arribat a quedar apagats.
Aquesta nit hi ha 110.000 usuaris encara que no tenen llum elèctrica. D’aquests, 30.000 depenen de la subestació d’Urgell que no és previst que pugui donar servei abans de demà ben entrat el matí. La situació és encara molt pitjor en el cas de la subestació de Maragall on 80.000 usuaris no tenen llum i on hom creu que no es podrà restablir el servei en dies o fins i tot en setmanes.
Els hospitals i altres institucions bàsiques estan funcionant amb generadors i el seixanta per cent dels semàfors no funcionen. Els Mossos i la Guàrdia Urbana han engegat un servei especial de seguretat que intentarà evitar problemes en les zones de la ciutat on no hi ha llum. En aquest vídeo de VilaWeb TV es pot veure la situació al centre de la ciutat aquest matí. Podeu veure els efectes de l’apagada als carrers de Barcelona en aquest vídeo de VilaWeb TV.
En fer-se de nit en alguns barris, principalment a Gràcia, s’han pogut escoltar repics d’atuells. Amb tot la normalitat és completa en la zona de la ciutat on hi ha llum.L’apagada ha tingut conseqüències al llarg del dia sobretot als barris del centre de la ciutat, on ha afectat comerços, semàfors de les principals vies de la ciutat i tota mena de serveis, entre ells l’Hospital Clínic, que ha suspès per avui les operacions no urgents que tenia previstes.

Apgada històrica

Al voltant de 110.000 usuaris de Fecsa-Endesa, dels 350.000 afectats per l’apagada històrica que s’ha produït a les 11 hores d’avui a Barcelona, seguiran sense llum almenys fins demà, segons han informat responsables de Red Eléctrica Española (REE) i Fecsa-Endesa en una roda de premsa conjunta amb representants de l’Ajuntament i la Generalitat.

Uns 30.000 abonats corresponen a la subestació afectada d’Urgell, que podria estar reparada demà al matí i que dóna servei a part dels districtes de l’Eixample, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia.

Els altres 80.000 abonats pertanyen a la subestació de Maragall, que encara no se sap quan podrà entrar en funcionament i de la qual depenen usuaris d’Horta Guinardó, Gràcia, Eixample, Sant Martí, Sant Andreu i una petita part de Nou Barris.

L’apagada s’ha originat a les 10.53 hores a la subestació de Collblanc quan ha caigut un cable de 110.000 quilovolts sobre el parc de transport de REE de 220 quilovolts. Com a conseqüència, s’ha perdut tensió a les subestacions d’Urgell i Maragall, a la ciutat de Barcelona.

El delegat de REE a Catalunya, Lluís Pinós, i el director de Relacions Institucionals de Fecsa-Endesa, Albert Alegre, han explicat a les 20.30 hores que encara quedaven fora de servei les subestacions d’Urgell i Maragall, mentre que la de Collblanc estava refeta.

Enllaços avariats a Urgell

Durant el dia d’avui han considerat que el servei podria restablir-se cap a les 19.00 hores, però finalment han trobat incidències inesperades. En el cas d’Urgell, queden per reparar dos enllaços avariats, en què treballen tècnics de REE i del fabricant del cable.

A més, podria haver-hi un tercer enllaç espatllat però, segons les previsions, demà resoldran la situació i els veïns i comerciants tindran llum. Mentrestant, preveuen alimentar-los parcialment des d’una altra xarxa.

Incendi en Maragall

En el cas de la subestació de Maragall, la situació s’ha agreujat per un incendi i segueixen en fase d’avaluació l’abast dels danys, i per aquesta raó “és difícil donar un termini clar de quan estarà reparada”, segons ha destacat Pinós.

Alegre ha remarcat que la situació és “més complicada” perquè el foc ha afectat dues alimentacions de l’estació. “Cal buscar alternatives que no tenim”, ha subratllat. Les dues possibilitats més viables són posar en marxa grups electrògens i buscar suport des de subestacions veïnes per atendre la màxima clientela possible.

Crida a estalviar consum

Per recolzar-se en altres subestacions veïnes cal que disminueixi el consum elèctric, tal com ha explicat el delegat territorial de REE: “el que un deixa de consumir, ho podria consumir un altre”.

Les administracions s’han sumat a la crida de l’estalvi d’energia i han ressaltat el caràcter cívic dels barcelonins, i també la seva paciència i comprensió, segons han subratllat les regidores Imma Mayol i Assumpta Escarp.

Afectacions

Bona part dels comerços, mercats, hospitals, semàfors, transport públic i ascensors han deixat de funcionar durant hores. De fet, 10 hores després de l’apagada el 60% dels semàfors segueixen espatllats, fet que ha fet incrementar els efectius de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra.

Precisament per aquest motiu i per salvaguardar la seguretat ciutadana en carrers completament a les fosques aquesta nit treballaran unes 200 patrulles específiques d’urbans i mossos. Tot i això, durant el dia d’avui no s’ha registrat un augment del nombre d’accidents de trànsit a la ciutat.

La Conselleria de Salut ha activat el protocol d’emergències perquè els hospitals de Barcelona funcionessin amb relativa normalitat i garantissin la seguretat dels pacients en els centres afectats, Sagrat Cor, Clínic, Sant Pau i Esperança, que han suspès desenes d’operacions d’urgència.

També l’Ajuntament de Barcelona ha activat el Pla d’Emergències Municipal, que implica el reforç la Guàrdia Urbana i els Bombers de la ciutat fins a arribar a 500 i 300 efectius, respectivament, i ha obert un expedient informatiu per aclarir les causes de l’accident.

Els municipis de l’Hospitalet de Llobregat i Esplugues de Llobregat han quedat parcialment afectats durant més de dues hores, sobretot al barri de la Florida, tot i que han recuperat la normalitat cap a les 16 hores.

La Generalitat qualifica l’incident de “molt greu”

La Conselleria d’Economia i Finances de la Generalitat ha obert un expedient informatiu per l’apagada per determinar-ne les causes i les possibles responsabilitats que se’n desprenguin. El conseller Antoni Castells ha qualificat el succés de “molt greu” i ha dit que, Catalunya té “problemes” de distribució d’electricitat, sobretot a Girona, pel qual ha apostat per construir una línia d’alta tensió de reforç.

L’avaria ha afectat les línies 1, 3 i 5 del metro de Barcelona entre 10 i 25 minuts, mentre que les estacions han funcionat amb normalitat. Les tres línies del tramvia Trambaix, que uneix la capital catalana amb poblacions del Baix Llobregat, no han funcionat durant dues hores, mentre que no hi ha hagut incidències en el Trambesòs. Tampoc hi ha hagut problemes en l’aeroport del Prat, el port i Renfe.

Les causes

El ministre d’Indústria i Energia espanyol, Joan Clos, ha descartat en una conferència de premsa que l’apagada fos causada per un sabotatge. L’apagada ha succeït pels volts de les onze del matí, després que la caiguda d’un cable d’alta tensió a la subestació transformadora de Collblanc, a l’Hospitalet de Llobregat, hagi afectat cinc subestacions, tres de les quals s’han incendiat: la de Collblanc, la del passeig Maragall de Barcelona i la de l’avinguda Tarradellas, també a Barcelona. La xarxa que ha caigut és gestionada per Red Eléctrica Española (REE).

Enllaços
Informació sobre l’apagada elèctrica, a la web de l’ajuntament de Barcelona i de Red Eléctrica de España.
Consulteu la situació del trànsit a Barcelona mitjançant aquest mapa i les webcams.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any