Crítiques per la presència de l’assassí de Guillem Agulló a les eleccions

  • Pedro Cuevas és a la llista de Xiva pel partit ultradretà Alianza Nacional · El PSPV no considera que s'hagi d'impugnar, Compromís diu que el partit és fora de la llei i ERPV deplora la parcialitat de la justícia

VilaWeb
Redacció
17.05.2007 - 11:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Pedro Cuevas és a les llistes electorals del municipi de Xiva (Foia de Bunyol) pel partit ultradretà Alianza Nacional, tot i haver estat condemnat a catorze anys de presó (sols en complí quatre) per l’assassinat de Guillem Agulló el 1993. Fa un any i mig tornà a ser detingut, per pertinença a una xarxa neonazi, amb vint-i-un individus més, acusats d’associació il·lícita, tinença i tràfic armes, robatori i delictes contra la salut pública.Una de les primeres reaccions polítiques ha estat la del PSPV. El portaveu, Andreu Perelló, ha dit a VilaWeb que no calia impugnar aquesta candidatura, per molt que el govern espanyol del PSOE hagués impugnat 133 candidatures d’Acció Nacionalista Basca i 246 d’Abertzale Sozialistak perquè hi havia gent vinculada a Batasuna. Segons Perelló, la situació és diferent, perquè el pes de les candidatures abertzale impugnades és molt més gran que no el d’Alianza Nacional a Xiva; i que la millor manera d’actuar contra aquest partit era que els xivans no el votessin.

Candidatura il·legal

En canvi, Enric Morera, secretari general del Bloc i número dos de la candidatura de Compromís pel País Valencià, ha explicat que havien advertit reiteradament la delegació del govern espanyol de les agressions, amenaces i atemptats dels grups neonazis. ‘La candidatura d’Alianza Nacional és fora de la llei de partits, entre més coses perquè els seus membres no sols no condemnen la violència, sinó que la practiquen’, ha dit Morera, per qui el PP ha contribuït a crear un clima de permissivitat envers els grups i partits d’aquesta mena del País Valencià.

El candidat d’Esquerra, Agustí Cerdà, també s’ha referit a aquesta permissivitat, bo i criticant que la justícia protegís els autors de les agressions feixistes. També ha manifestat: ‘Prefereixo que es pugui presentar tothom a les eleccions i que els electors s’encarreguin de no votar partits com Alianza Nacional.’ Per Cerdà, la llei de partits no hauria d’existir.

Responsabilitat del govern espanyol

Toni Gisbert, portaveu de l’acusació popular contra Pedro Cuevas durant el judici, ha declarat a VilaWeb que la presència de l’assassí d’Agulló a la candidatura d’AN provava que assassinar gent d’ideologia nacionalista a l’estat espanyol sortia barat. També s’ha demanat com era possible que un partit d’ideologia clarament nazi fos legal, i ha responsabilitzat la delegació del govern espanyol de la impunitat policíaca en què actuen els grups feixistes al País Valencià. ‘Des d’ara, la faré responsable de cada agressió d’un d’aquests grups.’

Enllaços
Especial d’El Temps sobre Guillem Agulló (pdf) amb motiu del desè aniversari del seu assassinat.
L’Avanç: Pedro Cuevas, l’assassí de Guillem Agulló, es presenta a les eleccions.
Antifeixistes.org: Recull de notícies sobre el cas Agulló.
Levante: El homicida de Guillem Agulló se presenta a edil de Chiva por el grupo de ultraderecha AN.
Viquipèdia: Informació sobre Guillem Agulló.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any