La Viquipèdia entra a les escoles

  • Avui comença el FesInternet amb actes arreu

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.05.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’IES Salvador Espriu ha començat avui la Marató Viquipèdia, un projecte en què participen diverses escoles i que pretén ajudar la Viquipèdia a arribar als 100.000 articles. A l’acte inaugural, en què els estudiants han començat a publicar articles hi han participat el conseller d’Educació, Ernest Maragall i el director de la Fundació puntCat, Jordi Iparraguirre. D’una altra banda, avui, Dia Mundial de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació, també comença el FesInternet.Una manera diferent de transmetre el coneixement

El conseller Maragall ha introduït un dels primers articles de la marató a la Viquipèdia, amb l’ajuda dels estudiants, ha afegit un article sobre la Competència digital. Després ha dit que la marató ajudava a crear coneixement en una època en què el coneixement al sistema educatiu ja és creat i distribuït de manera horitzontal, trencant amb la tradicional transmissió vertical. També ha destacat que ja hi havia 140.000 ordinadors a les escoles del Principat, un per cada cinc alumnes, però que calia avançar en aquest camp, en fer arribar la fibra òptica a tots els centres i en la manera com s’ensenya a fer servir els ordinadors.

Articles sobre temes propers als alumnes

Però avui els protagonistes eren els alumnes, que han començat a afegir articles sobre temes que els interessen o que els són propers. Aquest és el cas de l’Alba i la Jessica, que han escrit articles sobre el programa de televisió ‘Caçadors de paraules’ i el seu presentador, Roger de Gràcia, o sobre la sèrie nord-americana ‘Grey’s anatomy’. Elles dues, com els altres alumnes segons ha dit Miriam Margalef, una de les professores, ja coneixien la Viquipèdia i la feien servir com a ajuda a l’hora de fer treballs, però mai hi havien escrit res. Ara però, la Jessica i l’Alba, que ja en són usuàries registrades, diuen que continuaran afegint-hi articles sobre temes que els interessin o que, quan facin un treball i vegin que allò que tracten no és a la Viquipèdia, ho afegiran.

Escoles en Xarxa

Un altre dels primers articles que han escrit avui els estudiants a la Viquipèdia, és el que explica què és Escoles en Xarxa. Es tracta d’un projecte que va néixer el 2005, que aplega una vuitantena de centres de secundària i mig centenar de primària de tots els Països Catalans i que fomenta el periodisme digital en català a les escoles. Cada centre que hi participa disposa d’un bloc, on els alumnes publiquen notícies, articles o opinions i s’hi poden deixar comentaris. De fet, els alumnes que escriuen a Escoles en Xarxa són els que han començat a introduir articles a la Viquipèdia perquè, segons els professors, són els més acostumats a escriure per internet.

Amb l’ajuda dels redactors de la Viquipèdia

La Viquipèdia, versió en català de la Wikipedia, ja té 60.000 articles, però el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya s’ha proposat d’arribar als 100.000 abans d’acabar l’any. D’aquí que proposés als redactors de la Viquipèdia de preparar conjuntament aquesta marató. Per tal d’explicar als alumnes com ho havien de fer, uns dies abans que comencés la Laia Benito, redactora de la Viquipèdia, els va ensenyar com funcionava. Segons la Laia Benito i en Xavier Belanche, un altre dels redactors de la Viquipèdia, una experiència com aquesta pot ajudar els més joves a convertir-se en creadors de coneixement i a canviar l’educació perquè sigui més activa. A més, segons diuen, d’alguns temes en saben més els infants i els joves que no molts adults i això pot ajudar la Viquipèdia a créixer. Entre els redactors habituals de la Viquipèdia hi ha molta il·lusió perquè el català s’incorpori al grup de catorze llengües que són les úniques que tenen més de 100.000 articles i per això fins i tot han creat una pàgina amb una juguesca sobre quan arribaran a aquesta xifra, es tracta de la Viquiloto.

FesInternet

A banda aquesta activitat adreçada als estudiants, la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació n’ha preparades més, per celebrar el Dia Mundial de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació. Per exemple, dins el tercer FesInternet, avui se’n fan una trentena, amb tallers i tertúlies per a promoure internet en unes quantes poblacions del Principat. Una de les activitats més notables és FesMemòria, en què col·laboren quaranta-tres telecentres i biblioteques de trenta-dos municipis. La idea és que els ciutadans que, des d’avui, s’acostin als telecentres i biblioteques puguin situar en un mapa digital un fet històric relacionat amb el seu municipi, que es publicarà a internet. Segons el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, les activitats del FesInternet ajuden a lluitar contra la fractura digital social i a acostar la xarxa als ciutadans que encara no l’han integrada a la seva vida quotidiana.

Concurs de robots

La Universitat Politècnica de València ha ideat una manera diferent de celebrar el Dia Mundial de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació: el GandiBot, que es duu a terme al campus de Gandia. Consisteix en un concurs de petits robots (enguany es fa per tercera vegada) en què participaran quaranta-vuit equips d’estudiants de secundària, d’universitat i de cicles formatius del País Valencià. Els robots preparats pels estudiants han de superar proves de diversa mena, com ara una cursa de velocitat en un circuit marcat per una cinta adhesiva de color negre.

Enllaços
Dia Mundial de les Telecomunicacions i la Societat de la Informació.
La Marató Viquipèdia.
Més notícies, a VilaWeb Tecnologia i Ciència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any