“És la tecnologia la que s’adapta a la societat, i no a l’inrevés”

  • Manuel Castells i Mireia Fernández-Ardèvol presenten els resultats d'un estudi sobre la tecnologia mòbil

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.04.2007 - 17:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La tecnologia mòbil és la tecnologia de comunicació que s’ha estès més ràpidament a tot el món. Segons ha dit el reconegut investigador Manuel Castells a la presentació dels resultats d’un estudi sobre l’ús de les tecnologies mòbils, la societat s’ha fet seva la tecnologia, n’ha inventat nous usos i l’ha adaptada als seus interessos. Els missatges de text o el llenguatge abreujat són tan sols alguns dels exemples de com la societat ha adaptat la tecnologia.Però aquestes només són algunes de les conclusions d’una recerca de més de dos anys que han fet els investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya Manuel Castells i Mireia Fernández Ardèvol; Jack Linchuan Qiu, de la Universitat Xinesa de Hong Kong; i Araba Sey, de la Universitat de Califòrnia Meridional (USC). El llibre ‘Mobile communication and society’, del qual Manuel Castells, Mireia Fernández-Ardèvol, la rectora de la UOC Imma Tubella, el vice-president executiu de la Fundació Telefònica Javier Nadal i el director editorial d’Ariel Mauricio Bach, en van presentar divendres a la UOC la versió en espanyol, parla de tots els aspectes relacionats amb la introducció de la tecnologia mòbil a la societat.

Diferents models d’ús a cada racó del món

Al llibre s’hi pot veure com afecta a la població l’ús del mòbil al Japó, un dels països més avançats en aquest camp i on l’ús d’internet a través del mòbil és molt més intensiu que no aquí. Però també explica com la tecnologia de comunicació sense fils s’ha adoptat en certes zones de l’Amèrica Llatina on no arriben les línies de telefonia fixa i comunitats senceres compren un telèfon mòbil i el mantenen per a l’ús de tots. Fins i tot s’explica el perquè dels diferents índexs de penetració de l’ús del mòbil entre els països més rics. Aquí, per exemple, hi ha més telèfons mòbils que no persones i la Unió Europea és la zona del món on l’ús del mòbil s’ha estès més entre els ciutadans. Als EUA en canvi, els telèfons mòbils no han arrelat tant entre la població i el 2005 només n’hi havia una setantena per cada cent habitants. Segons Castells, això és així a causa de la regulació de les autoritats nord-americanes, que van permetre que empreses diferents usessin estàndards de comunicació que no eren compatibles. Així, a Califòrnia i segons quina operadora de telefonia es tingui, és possible que no es tingui cobertura en barris sencers. La UE, al contrari, s’ha inclinat per afavorir un estàndard anomenat GSM que permet que es pugui viatjar de Portugal a Sibèria sense perdre la possibilitat de comunicar-se pel mòbil.

El futur i els joves

De totes maneres, segons Manuel Castells i Mireia Fernández-Ardèvol és molt difícil de predir com serà la tecnologia del futur i com es relacionarà amb la societat i l’única manera d’acostar-s’hi és observant els joves, perquè són els que causen els canvis tecnològics, com l’ús de missatges de text o de missatges multimèdia per a comunicar-se amb els amics i ampliar la seva xarxa de relacions. Això sí, Castells assegura que el següent pas és el de la convergència entre els mòbils i internet, de fet alguns països ja hi són a sobre: als EUA un terç dels correus electrònics s’envien des de dispositius mòbils. La possibilitat d’accedir a la xarxa en qualsevol moment i des de qualsevol lloc amb un cost mínim i a l’abast de la majoria pot afavorir canvis encara més profunds a la societat i fins i tot a la política.

Enllaços
Introducció de la versió anglesa (pdf).
Taula (pdf) que marca l’evolució del nombre de mòbils per cada cent habitants segons el país.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any