Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  04.03.2007  06:00

El centre-dreta torna a guanyar les eleccions d'Estònia

Trenta mil persones voten per internet · És el primer país que permet aquesta opció

Men?ame
 

El Partit Reformador (centre-dreta) del primer ministre Andrus Ansip ha obtingut el 26,7% dels vots en les eleccions legislatives d'Estònia celebrades avui, segons els primers resultats. El seu soci, el Partit de Centre, ha estat el segon més votat amb el 21,5% de sufragis, mentre que el partit de dreta Pro-patria, actualment a l'oposició, ha estat el gran derrotat: ha baixat deu punts respecte les últimes eleccions. Per primera vegada en uns comicis generals, els electors han pogut votar per internet.

I segons les primeres dades, ho han fet trenta mil persones, de les nou-centes mil amb dret a vot. Han hagut d'introduir al seu ordinador les dades del seu document d'identitat, equipat amb un xip, i dues contrassenyes, per la qual cosa els experts asseguren que no hi ha riscos de seguretat. Estònia és un dels països més avançats del món en noves tecnologies. La seva economia creix amb molta empenta, per més que tingui un dels índex de pobresa més alts de la Unió.

Una economia tecnològica

Després de la independència de la Unió Soviètica, el 1994, el país estava desfet i amb infrastructures decrèpites, per la qual cosa va optar per construir una nova economia basada en internet i les noves tecnologies. El govern ha donat suport, mitjançant la legislació adequada, a una societat de la informació basada en internet, i l'ús del mòbil i de la xarxa hi és molt estès. Igual que en els països escandinaus, els estonians fan servir el mòbil per pagar pel bitllet d'autobús i altres serveis, i arreu hi ha punts de connexió sense fils. Ja fa deu anys que els bancs estonians ofereixen serveis en xarxa, i l'administració electrònica també hi és molt important.