Escola Valenciana demanda la conselleria d’Educació per no garantir les classes en català als instituts

VilaWeb
Redacció
30.01.2007 - 12:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 35% del professorat dels instituts de secundària valencians no compleix les condicions per impartir classe en català, segons un estudi d’Escola Valenciana, que ha denunciat la conselleria d’Educació, a qui acusa de no exigir el domini de la llengua als professors i de reduir el pressupost de promoció del català. Per això, Escola Valenciana considera que el govern valencià incompleix la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià i de l’estatut (pdf).L’entitat ha presentat la demanda contra la conselleria d’Educació aquest migdia, amb el suport de la Federació de Pares d’Alumnes de València i en representació de l’AMPA del IES Comarcal de Burjassot-Godella-Rocafort, on un professor es nega a fer les classes en català.

En aquest institut, el professor de física i química fa en espanyol les classes de línia en català, no fa servir pas cap llibre en català i fa tots els exàmens en espanyol. Per això, els pares i mares del centre van portar el cas al Síndic de Greuges, que els va dir que es resignessin a ‘un fet puntual i transitori’. En canvi, Escola Valenciana manté que aquest fet és ben habitual en els instituts del País Valencià, per la qual cosa ha decidit d’iniciar aquest procediment de denúncia administrativa.

La conselleria disposa de tres mesos per pronunciar-se sobre aquest procediment administratiu. Si no ho fes, hi hauria d’intervenir un jutge. Segons Escola Valenciana, aquesta demanda obligarà la conselleria a dictar un informe sobre el cas i, per tant, fixarà un precedent que caldrà tenir en compte en altres casos similars.

Incompliments

Escola Valenciana recorda que el cas del IES Comarcal de Burjassot-Godella-Rocafort no és pas excepcional, sinó que a la majoria de centres valencians no es respecten els Programes d’Ensenyament en Valencià. Segons l’entitat, això és degut sobretot a que s’adjudiquen a professors sense coneixements de català les places de la línia en català. A més, denuncia que la conselleria es nega a exigir aquest coneixement de la llengua al professorat.

Una de les conseqüències és que, segons Escola Valenciana, hi ha 75.000 alumnes que van començar els estudis en català a infantil i a primària i que no tenen continuïtat a l’etapa de secundària. A més, el president d’Escola Valenciana, Diego Gómez, ha dit que hi havia comarques on ara mateix no hi ha pas cap assessor de valencià, com és el cas del Camp de Túria, del Racó d’Ademús i en alguns districtes de la ciutat de València.

Enllaços
Comunicat d’Escola Valenciana relatiu a la demanda presentada avui contra la conselleria d’Educació.
Text de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià.
Estatut (pdf) del País Valencià.
L’Avanç: Escola Valenciana ha demandat la Conselleria d’Educació pel constant incopliment de les línies en valencià als centres.
VilaWeb Paterna: Educació falseja la catalogació dels centres per a evitar obrir una línia en català al Sanchis Guarner.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any