La gent de la cultura subratlla el compromís i la vitalitat de Carles Fontserè

  • Us oferim un text inèdit de Daniel Giralt-Miracle sobre l'artista titulat 'Carles Fontserè, l’art de viure'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.01.2007 - 10:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cartellista i dibuixant Carles Fontserè, un dels grans cartellistes del país, es va morir ahir a l’hospital Josep Trueta de Girona. Durant la guerra del 1936-1939 fou un dels autors més prolífics en aquest art. Pel conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, és ‘l’artista llibertari més actiu del segle XX’, i la Comissió de la Dignitat el recorda com ‘un exponent de primera línia de la dignitat dels exiliats’.Fontserè va fer noranta anys el març de l’any passat i VilaWeb va retre-li homenatge amb una pàgina especial, amb enllaços a la seva obra. D’una de les persones que el coneixia bé, Daniel Giralt-Miracle, crític i historiador de l’art, en publiquem en exclusiva aquest text inèdit, titulat ‘Carles Fontserè, l’art de viure’. El text forma part del catàleg de l’exposició Mirades de Carles Fontserè a la ciutat dels gratacels, que es pot visitar a l’Espai Caja Madrid de Barcelona fins a final de març. El catàleg es publicarà un dia d’aquests.

Reaccions a la mort

Arran de la seva mort, són moltes les veus que l’han recordat. Per exemple, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, n’ha destacat el dinamisme, la lucidesa i el compromís personal. En unes declaracions a Catalunya Informació, ha dit que era ‘l’artista llibertari més vital i actiu del segle XX’.

També l’ha recordat la Comissió de la Dignitat, com sigui que Fontserè es va implicar molt en les mobilitzacions per la devolució dels documents arrabassats pels franquistes, entre els quals hi ha cartells seus. El coordinador de la Comissió, Toni Strubell, ha dit que Fontserè era ‘un mestre i un model’ per a la Comissió, per la seva energia i esforç, i que considerava una ‘vergonya de la democràcia’ que alguns cartells de Fontserè encara no haguessin estat restituïts a Catalunya.

Llibres de memòria

Fontserè, que ha passat els últims anys a Porqueres (Pla de l’Estany), va publicar no fa gaire tres llibres de memòries: ‘Memòries d’un cartellista’, ‘Un exiliat de tercera. A París durant la Segona Guerra Mundial’ i ‘París, Mèxic, Nova York. Memòries’, tots tres a Proa. L’editor, Isidor Cònsul, ha insistit en la ‘força i la singularitat’ de l’obra literària de Fontserè, un escriptor de memòries fantàstic, que preparava un quart volum de memòries.

Una vida dedicada a l’art i a la reivindicació

Fontserè, que es dedicava a l’art des dels quinze anys, participà en la guerra desfermada per Franco. Milità en les Brigades Internacionals i passà per uns quants camps de concentració. Després exposà a Perpinyà i es dedicà al dibuix, l’escenografia, la il·lustració i la pintura, també a París. Més tard, a Mèxic, treballà en l’espectacle amb Mario Moreno (Cantinflas): li dissenyà el vestuari i s’encarregà de l’escenografia. A Nova York, hi va fer de dibuixant de còmic, director artístic, taxista, escenògraf i practicà la fotografia, entre el 1949 i el 1973. Després tornà a Catalunya, i el 1989 rebé la Creu de Sant Jordi.

La seva obra restarà a Catalunya perquè pertany a la Generalitat: quan Max Cahner dirigia el Departament de Cultura, a primers dels anys vuitanta, Fontserè va signar un vitalici amb la Generalitat.

Enllaços
Especial de VilaWeb: Carles Fontserè en el 90 aniversari: conté enllaços a la seva obra i felicitacions dels lectors.
VilaWeb TV: Carles Fontserè, 90 anys en 90 segons.
Selecció de cartells de Fontserè, fets durant la guerra del 1936-1939.
Daniel Giralt-Miracle: Carles Fontserè, l’art de viure.
La mort de Fontserè, als blocs de MésVilaWeb: La veu de les llambordes, Blubluabs, El cau de l’ós bru de Taradell, Els dies i les dones.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any