EUPV i el Bloc tanquen un acord de mínims pel pacte electoral

  • Demà l'han de ratificar les executives

VilaWeb
Redacció
28.11.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de mesos de negociacions, Esquerra Unida del País Valencià i el Bloc Nacionalista Valencià han consensuat aquest migdia les bases per a l’establiment d’un pacte amb vista a les eleccions valencianes. L’acord de mínims se sostenta en un document que porta el nom de Compromís pel País Valencià, que aquesta tarda han traslladat a altres forces d’esquerres perquè hi diguin la seva. Demà caldrà que el ratifiquin les executives dels dos partits.Es tracta d’un acord programàtic provisional, que EUPV i el Bloc han fet arribar a Els Verds del País Valencià, Els Verds-Esquerra Ecologista i Izquierda Republicana, amb l’objectiu que hi donin suport. El document fixa quinze compromisos amb els quals es vol ‘posar fi a les polítiques antisocials, depredadores del territori i menyspreadores de la cultura valenciana’. Entre aquests, hi ha el compromís de fomentar la normalització de la llengua, reorientar la ràdio i televisió públiques cap a la pluralitat i apostar per a una moratòria urbanística.

Satisfacció i prudència

En declaracions a VilaWeb, la secretària d’organització del Bloc, Pepa Chesa, ha destacat que l’acord d’avui, per bé que encara no està tancat, ‘és positiu’, i s’ha mostrat confiada que les negociacions ‘acabaran bé’. Encara que les candidatures electorals encara no estan tancades, Chesa ha subratllat que ja hi ha un acord de mínims que estableix que EUPV les encapçali totes i que el Bloc tingui presència també en totes tres.

Per part d’EUPV, el negociador Ricardo Sixto s’ha mostrat més prudent i ha dit que ‘cal continuar treballant per buscar un punt comú entre les exigències de cada partit’. A més de les reunions executives de demà, dissabte, Esquerra Unida reunirà el seu Consell Nacional perquè e pronunciï sobre l’acord, i el proper dia 16 ho farà el Bloc.

Cessions per totes dues bandes

L’acord dels dos grups preveu un repartiment de sis diputats per a Esquerra Unida, tres per al Bloc i un per als Verds. El Bloc volia que el primer lloc de Castelló fos seu, atès que hi treia més vots que no pas Esquerra Unida, però, finalment, serà d’EUPV. En canvi Esquerra Unida admet que el polèmic tercer lloc d’Alacant sigui del Bloc. Aquest lloc havia estat ofert en un primer moment a Esquerra Republicana, que al capdavall va estimar-se més de no participar en les negociacions. Després EUPV el va proposar a un nacionalista no afiliat al Bloc, i finalment el cedeix al Bloc.

El Bloc, Esquerra Unida i, segons algunes fonts consultades per VilaWeb, també el PSPV-PSOE, estudien la possibilitat de continuar aquesta mena d’acords amb pactes per a les eleccions municipals en algunes ciutats, que permetrien als nacionalistes de tenir diputats provincials i presència a les principals ciutats del país.

Enllaços
Bloc personal de Glòria Marcos.
Bloc personal d’Enric Morera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any