‘Si contactem amb extraterrestres, ens hi haurem de comunicar a través de les matemàtiques’

  • Fernando J. Ballesteros guanya el Premi Ciutat d'Alzira amb 'Gramàtiques extraterrestres'

VilaWeb
Redacció
14.11.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Segons el físic i astrònom de la Universitat de València Fernando J. Ballesteros, els intents fets fins ara per comunicar-nos amb espècies extraterrestres són decebedors perquè pressuposen que les espècies receptores seran tan visuals com la nostra. Per tant, enviar símbols gravats en una placa pot ser poc útil, però, en canvi, la comunicació amb ones de ràdio pot ser més eficaç i un llenguatge comú basat en les matemàtiques, ben necessari.Ballesteros ha guanyat el XII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira amb el llibre ‘Gramàtiques extraterrestres’, Es divideix en dues parts, la primera tracta la possibilitat de l’existència de formes de vida extraterrestres intel·ligents i dels programes que actualment fan recerca en aquest camp. L’altra part del llibre, que segons l’autor mateix és la més interessant i original, intenta esbrinar com pot ser possible la comunicació amb una espècie extraterrestre.

Segons Ballesteros el llibre, que publicarà al març l’editorial Bromera, és força entretingut i capaç de cridar l’atenció dels lectors. Assegura que fins i tot ell s’ho ha passat força bé escrivint-lo i que ‘amb l’ham de la recerca i la comunicació amb extraterrestres s’exploren molts altres camps de la ciència’. Així, per entendre com pot funcionar una possible intel·ligència extraterrestre, ‘s’analitza com funciona el cervell humà, la intel·ligència dels dofins, o fins i tot les capacitats matemàtiques de diversos animals que saben sumar i restar’.

L’autor defensa que una possible comunicació amb espècies extraterrestres molt probablement seria a través d’ones de ràdio, i que s’hauria de basar en coses que són iguals per a tot l’univers, com les matemàtiques i les lleis físiques. Diu que per molt diferents que siguin dues espècies, dos més dos són quatre a tot arreu i que un espai comú com el de les matemàtiques pot servir perquè dues espècies molt diferents es comuniquin. Així doncs, es tractaria d’anar deduint o creant un llenguatge basat en les matemàtiques, amb patrons que cadaa espècie hauria de poder reconèixer.

Enllaços
Bromera.com: ‘Gramàtiques extraterrestres’ la comunicació amb civilitzacions extraterrestres.
Bloc d’Enric marco: Gramàtiques extraterrestres.
Més notícies, a VilaWeb Tecnologia i Ciència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any