Programari lliure i activisme digital a Mataró

  • Més d'un centenar de 'hackers' s'apleguen aquest cap de setmana en una casa ocupada

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.10.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més d’un centenar de ‘hackers’ s’apleguen aquest cap de setmana en una casa ocupada (la Fibra) de Mataró. Els participants en aquest aplec, el Hackiluro, no es dediquen pas a fer estafes via internet, ni a robar dades, ni a fer intrusions il·legals als ordinadors d’altri, ans es limiten a intercanviar experiències i coneixements. No és, pas, doncs una activitat que hagi de fer perdre el son, encara que el terme ‘hacker’ tingui mala premsa.Des d’ahir, ‘hackers’ del país (Barcelona, Benicàssim o Girona) i de fora (Madrid, Paris, Sant Sebastià, Gran Bretanya…) tenen un congrés (o ‘hackmeeting’) a la Fibra de Mataró, sota el lema ‘Experimenta la llibertat’. La particularitat d’aquest congrés és que els participants en són alhora els organitzadors, tan de les activitats tècniques com de les pràctiques (neteja del local, per exemple). L’organització s’ha preparat durant una colla de mesos des d’una llista de distribució de correu electrònic.

Dos aplecs de la mateixa índole es fan, simultàniament, a Santiago de Xile i a Chicago.

‘Hackers’ de debò

Els ‘hackers’ reunits a Mataró no són aquells individus asocials, obsedits pels ordinadors i fora llei, que retraten alguns mitjans de masses, sinó gent de tota mena, des de responsables empresarials, a ocupes, informàtics normals i corrents, estudiants interessats en GNU/Linux, empresaris de Joomla, artistes digitals i fins i tot una sociòloga i un psicòleg social. Això sí, tots tenen en comú la curiositat per a aprendre, l’interès pel programari lliure i la llibertat d’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Al Hackiluro hi ha tants ordinadors com assistents, però és difícil de trobar-n’hi cap que funcioni amb Windows o MacOS, la majoria fan servir GNU/Linux, i sobretot, Ubuntu. Fan servir sistemes operatius ideats per ‘hackers’ com ells, que qualsevol pot copiar, redistribuir i modificar lliurement, sense pagar res ni infringir cap llei. Creuen que tothom ha de tenir accés franc a la informació i a la xarxa, i per això posen a l’abast de tothom eines gratuïtes fetes amb la col·laboració de centenars de persones. I ahir al vespre, per sorpresa de molts mataronins que no se’n sabien avenir, es van manifestar pels carrers de la ciutat amb crits en favor del programari lliure i del copyleft i contra les patents de programari i els drets d’autor abusius.

Segons Juan Carlos Aceros, un psicòleg social colombià que fa la tesi doctoral sobre ‘hacktivisme’ a la Uiversitat Autònoma de Barcelona, els ‘hackers’ formen un moviment social que lluita per esbotzar les fronteres digitals i perquè tothom tingui accés a les tecnologies. De fet, ell ha vingut a Mataró a presentar i discutir els resultats de la seva recerca amb els ‘hackers’. En un dels tallers del Hackiluro, hom hi ensenya a fer un ordinador completament funcional reciclant peces d’ordinadors vells; en un altre ensenyen a instal·lar-se GNU/Linux a l’ordinador, i n’hi ha on els participants poden aprendre a fer videojocs amb programari lliure, robòtica o criptografia, encara que no tinguin coneixements de programació.

Al costat dels tallers, tertúlies i conferències, hi ha una presentació de Softcatalà, de l’empresa de programari lliure Joomla, de llibres; una explicació del ‘netstrike’ o protesta digital… I, al mig del congrés, hi ha un ordinador preparat perquè els participants provin d’accedir-hi des de l’ordinador propi per obtenir-ne un fitxer secret.

Enllaços
Hackiluro.
Wikipedia.org: Hacktivism.
Hacklabs.org, Hactivist.com, Hacktivismo.com i Cult of the Dead Cow.
10 lecturas sobre hacktivismo (pdf).
Més notícies, a VilaWeb Tecnologia i Ciència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any