La Junta Electoral Central expedienta Maragall pel missatge televisat del referèndum

  • Maragall demana als diputats del PSC que no malmetin la tasca iniciada pel tripartit

VilaWeb
Redacció
22.06.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Junta Electoral Central ha obert un expedient sancionador contra el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, pel missatge institucional que van retransmetre TV3 i TVE l’últim dia de campanya pel referèndum. Ha pres la decisió arran d’una denúncia del Partit Popular que es queixava perquè el president va fer una crida a la participació tot i que la Junta havia prohibit que el govern fes campanya per fomentar el vot.De fet, ERC i el PP van provar d’impedir que es retransmetés el missatge amb una denúncia a la Junta Electoral, però aquesta va dictaminar que no podia censurar un mitja de comunicació ni actuar abans que es cometés la infracció, en cas que n’hi hagués una. La Junta només té capacitat per actuar una vegada han passat els fets.

Maragall convida el PSC a continuar amb el tripartit

Pasqual Maragall ha demanat avui a la tarda als diputats del PSC al Parlament que no permetessin que es malmetés la nova etapa iniciada amb el pacte del Tinell i els ha convidat a continuar-la. Maragall també ha dit que no acceptaria mai que s’identifiqués Catalunya o el catalanisme amb un sol partit. Al matí, durant la reunió amb Zapatero a la Moncloa, ha previngut el president espanyol contra possibles pactes entre els socialistes i CiU.

‘He volgut deixar-li clar que el catalanisme polític és una cosa i el nacionalisme, una altra, i que no es pot confondre Catalunya amb el nacionalisme’, ha dit Maragall en acabar la reunió, que ha durat més de dues hores i mitja.

En aquest sentit, convé recordar que Maragall va lamentar fa unes setmanes, en unes declaracions fetes al Parlament, que els últims governs espanyols, inclòs el de Zapatero, han confòs Catalunya amb el nacionalisme, en una referència a l’estreta relació políticaentre el president espanyol i Artur Mas, que va culminar amb el pacte de l’estatut del passat gener.

Maragall i Zapatero han centrat bona part de la reunió en acordar el desplegament de l’estatut aprovat en el referèndum de diumenge, per la qual cosa farà falta crear les comissions bilaterals d’assumptes econòmics i d’infraestructures, entre altres. Maragall, a més, ha anunciat que la Generalitat cedirà algunes competències als ajuntaments, concretament les d’ensenyament i salut. Finalment, Maragall ha insistit que dissoldria el Parlament a finals d’agost i que, per tant, les eleccions es farien a finals del mes d’octubre.

Enllaços
VILAWEB TV: Vídeo amb la declaració institucional del president.
Opineu al fòrum i l’enquesta de VilaWeb: Com valoreu l’anunci de la retirada de Maragall?
VilaWeb la Garriga: Tres històrics socialistes garriguencs es donen de baixa del partit per la no continuïtat de Maragall.
Text de la declaració institucional del president.
Notícia de VilaWeb: La renúncia de Maragall de presentar-se a la reelecció, a la premsa d’avui.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any