‘Alabatre’, la poesia subterrània passa del recital al llibre

  • 'LaBreu edicions' crea una nova col·lecció de poesia amb llibres de Josep Pedrals, Jordi Vintró i Andreu Subirats

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.03.2006 - 20:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A tot el país es consolida un corrent subterrani de poetes que es fan conèixer i difonen la seva obra a través de recitals. Els espais des d’on es volen fer sentir es tornen petits. Aquest fou el cas, fa pocs dies, del bar Horiginal de Barcelona, en la presentació de la col·lecció de poesia ‘Alabatre’, que s’estrena amb tres llibres: ‘Cartes de sotamà’ de Jordi Vintró, ‘L’ull entorn’ d’Andreu Subirats, i ‘El furgatori’ de Josep Pedrals.Ester Andorrà, responsable de la petita editorial LaBreu, ha obert aquesta nova col·lecció de poesia amb Clara Font i el poeta Marc Romera. Els directors són molt crítics sobre la situació actual de l’edició de poesia i del cànon establert. Segons Romera, Alabatre vol ‘fugir d’una mena de cànon provisional, que es fa present avui en festivals i antologies. Alguns noms estan bé, però n’hi ha que hi són per la vida social i política que els promou, però que tenen una obra mediocre, que no aporta res a la poesia. Mentrestant, continua Romera, s’obliden autors nous, que aposten per nous llenguatges i noves formes. Com que són diferents, desorienten els grans mandarins. I han anat sorgint veus poètiques que acaben d’alguna manera silenciades’. Ester Andorrà i Marc Romera diuen que volen fugir del ‘martipolisme’ i del ‘margaritisme’ (referència a Miquel Martí i Pol i a Joan Margarit), que consideren fenòmens parapoètics.

Els responsables d’Alabatre no volen ‘editar a tort i a dret, ni qualsevol llibre’. Declaren: ‘No val, per a Alabratre, allò de ‘si jo em pago l’edició, editeu-me el llibre’, o ‘com que som amics, editeu-me el llibre’, o ‘editeu-me’l perquè sóc un autor considerat’, ni tampoc allò de publicar premis perquè els paga l’ajuntament de tal lloc, si el llibre no ens agrada. No ens mouran aquests criteris, a l’hora de decidir l’edició d’un llibre de poemes, sinó, exclusivament, la qualitat del llibre’. I pretenen ‘descobrir noves veus, o veus que han estat ignorades, o veus que no han estat prou valorades perquè no han estat enteses o han resultat incòmodes, malgrat una excel·lent qualitat literària’.

La declaració d’intencions es posa en pràctica amb els tres primers títols publicats: ‘L’ull entorn’ és el primer llibre que publica Andreu Subirats (Tortosa, 1968). Aplega poemes escrits durant la dècada dels noranta. Subirats té producció nova, però ha preferit de publicar aquests poemes antics, perquè els va escriure amb voluntat de ser llegits, i fins ara sols els havia fets conèixer a través de recitals poètics o en algunes miscel·lànies.

Marc Romera elogia l’obra de Jordi Vintró (Barcelona, 1943), en especial el llibre ‘Insuficiència mitral’, que considera ‘una obra mestra, un dels llibres essencials de la poesia catalana dels darrers temps’ (publicat a Lumen el 1997, amb el text acompanyat de la traducció espanyola, feta per ell mateix). Ara aquest títol no es troba i Romera no descarta de publicar-lo en aquesta col·lecció. De moment, n’editen ‘Cartes de sotamà’, un recull de poemes breus, de vegades molt breus, que Vintró no havia concebut, en principi, com una obra unitària, però que contenen els elements característics de l’obra vitroniana.

Finalment, Alabatre s’estrena amb un tercer títol, ‘El Furgatori’, de Josep Pedrals (Barcelona, 1979). És un poeta jove, conegut i elogiat per la crítica. Pedrals també aposta per l’oralitat i la difusió de la poesia a través de recitals. El llibre que ara presenta té, precisament, l’origen en un espectacle a partir de poemes eròtics que ha passejat pertot arreu. L’obra emprèn la reconstrucció fragmentària del dietari d’un tal Quim Porta. A cavall de la poesia i el comentari, descobrim un Pedrals irònic, que barreja costumari i erotisme.

Els llibres d’Alabatre tenen un disseny atrevit: d’un sol color de fons, sempre diferent, lletres en blanc i el dibuix d’un insecte també en blanc. Perquè ‘alabatre’ designa, precisament, el moviment d’unes ales (d’insecte o d’ocell). S’editaran sis títols l’any, en tiratge de quatre-cents exemplars, que es poden trobar a les llibreries. També es podran adquirir als recitals d’aquests tres poetes pels Països Catalans. Ja han actuat a Barcelona, Tortosa i Amposta, i aquests mesos vinents passaran, en aquest ordre, per Vic, Manresa, el Vendrell, Vilanova i la Geltrú, Mataró, Terrassa, Sabadell, Vilafranca, Cornellà, Corbera, Ripoll, Tarragona, Lleida, Badalona, València, Girona i Celrà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any