Creix el malestar dels llibreters pel descompte del Harry Potter que fa Abacus

VilaWeb
Redacció
24.02.2006 - 21:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Imma Bellafont, des del dia 15 de febrer nova presidenta del Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya, i propietària de la Tralla de Vic, ha enviat una nota a les llibreries associades proposant-los de tornar el fons de les editorials que han editat l’últim volum de Harry Potter, Empúries (català) i Salamandra (espanyol). Ho considera una primera acció de resposta al descompte de més del 20% que aplica la cooperativa Abacus al llibre.El gremi de llibreters considera competència deslleial que Abacus apliqui descomptes de llibres en favor dels associats i que no respecti el preu fix que marquen les editorials. Aquest malestar, que ja fa molts anys que dura, s’ha agreujat arran de la campanya d’Abacus anunciant als socis la venda del nou llibre de Harry Potter a 17’50 euros, tant en català (que en costa 22 a la llibreria) com en espanyol (que n’hi costa 20). Això equival a un 20,45% de descompte del llibre català.

Diu Imma Bellafont: ‘Hem proposat als llibreters una mesura de pressió als editors perquè aquests prenguin posició sobre el cas’. La nota que la presidenta del Gremi ha fet arribar als llibreters (i a les editorials afectades) diu que una primera acció és que les llibreries tornin el fons d’Empúries i de Salamandra. Si aquesta proposta és secundada per una bona part dels llibreters, es tirarà endavant, ha indicat Bellafont.

L’acció ha sorprès les editorials, que consideren que no són responsables del fet i que és la llei de cooperatives la que empara Abacus. Per Bellafont, ‘els editors ens diuen que estan al costat nostre, però que ells no hi poden fer res. Ara, nosaltres pensem que sí, que poden fer pressió’. Però la presidenta del Gremi de Llibreters puntualitza que no és una amenaça: ‘Jo veig aquesta nota com una manera de dir ‘necessitem ajuda’, no pas com una amenaça. Fins ara ningú no ens dóna cap solució, i sols veig que llibreries que tanquen’.

Roger Sunyer, director de Participació de la cooperativa Abacus ha explicat a VilaWeb: ‘Nosaltres actuem d’acord amb la llei de cooperatives. Ja el 1995 una sentència de l’audiència provincial de Barcelona ens va donar la raó. Nosaltres no apliquem un descompte, sinó que apliquem el cost-soci. L’única cosa que hem fet amb el llibre de Harry Potter ha estat igualar el preu de les edicions catalana i castellana, per no discriminar. Però el problema no és el llibre de Harry Potter, el problema de fons és un altre, és un problema de sector i del context de globalització econòmica, les grans superfícies, etc. El problema no és Abacus. A Madrid no n’hi ha cap, d’Abacus, i el problema del sector és el mateix’.

Aquests darrers mesos hi havia hagut un acostament entre el Gremi de Llibreters i Abacus, amb la mitjanceria de l’ICIC (Institut Català d’Indústries Culturals), i totes dues parts eren a prop d’aconseguir un acord. Però ara Imma Bellafont considera trencada tota aproximació. Roger Sunyer, d’Abacus, vol deixar clar que s’ha de respectar el model cooperatiu, però que ‘tot i tenir el nostre propi model, volem trobar sinergies. Hi ha moltes fórmules de col·laboració que podem establir. Un bon exemple és la llibreria de Mataró que hem fet conjuntament amb la llibreria Robafaves. Hem creat una cooperativa de segon grau, que agrupa totes dues cooperatives, i allà, hi apliquem el preu fix. Posem-nos a treballar per trobar sinergies, però des del respecte al nostre model’.

Aquesta acció del Gremi de Llibreters coincideix amb l’obertura de la Setmana del Llibre en Català de Barcelona, on per primera vegada des de fa anys els llibreters s’han posat d’acord amb editors i distribuïdors i participen en l’organització. Imma Bellafont ha precisat que la nota ha coincidit amb la Setmana, però que tots dos fets no tenen res a veure: ‘Una cosa no té res a veure amb l’altra. Jo estic molt contenta de com ha anat l’organització de la Setmana; l’única cosa que ha passat és que la venda del Harry Potter hi ha coincidit’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any