Sabotegen la conferència d’Shlomo Ben-Ami als Octubre

  • És la primera vegada que se suspèn un acte dels Premis Octubre

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.10.2005 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un centenar de persones van sabotejar ahir al vespre la conferència que l’ex-ministre d’Afers Estrangers d’Israel, Shlomo Ben-Ami, havia de pronunciar als Premis Octubre. Quan va començar a parlar van llançar crits contra Israel i el conferenciant en una actitud violenta que va obligar a suspendre l’acte. Els organitzadors dels Premis van dir a VilaWeb que era la primera vegada que s’havia hagut de suspendre un acte per una acció així.També van afirmar que mai havia passat res de semblant a la Universitat de València. El rector, Francesc Tomàs, va anar personalment a l’hotel on s’allotja Ben-Ami per oferir-li disculpes per l’incident i demanar-li de fer la conferència a València, encara que fos en un altre moment. L’organització dels premis també ha rebutjat en un comunicat el boicot i ha anunciat que es convocarà un altre acte amb Ben-Amí de desgreuge. Durant el dia d’ahir s’havien fet córrer crítiques contra l’acte de Ben-Ami. El Col·lectiu de Solidaritat amb Palestina de València l’acusava de participar activament en la repressió dels palestins. També s’havia fet córrer un missatge electrònic que convocava una protesta a l’acte de Ben-Ami en nom de la Xarxa de Solidaritat amb Palestina del País Valencià. Al missatge, s’acusava Ben-Ami d’estar compromès amb el genocidi del poble palestí i s’hi deia que la seva presència deslluïa els Octubre. El missatge, també el signaven les organitzacions que donen suport a la Xarxa: Sodepau, el Moviment de Resistència Global, el Moviment de Solidaritat Internacional, ACSUD Las Segovias, el Foro Alternativo de la Inmigración, el Moviment de Defensa de la Terra, la Coordinadora Obrera Sindical, Esquerra Unida del País Valencià, Espai Alternatiu, el PCPE, la CEAR, el Cercle Bolivarita de València, Maulets, Endavant, l’Asociación de Amistad con Cuba José Martí, Esquerra Valenciana, l’Asociación de Amistad Hispano Árabe, Entrepobles, CEDSALA, el Fòrum per la Memòria del País Valencià, Revolta, la Comunidad Palestina de Valencia, el BEA, la Comunidad Musulmana i la CGT.

L’ex-ministre d’Afers Estrangers d’Israel havia de pronunciar a València la conferència ‘Una crítica del procés de pau àrabo-israelià’, que s’emmarca dins els actes de la setmana dels 34ns Premis Octubre. Abans de l’acte frustrat, va fer una conferència de premsa on va explicar que no creia que el conflicte israelo-palestí es pugui solucionar a dues bandes. En aquest sentit es va mostrar pessimista.

Ben-Ami és defensor de la idea que la solució ha de venir de fora. Creu que la comunitat internacional ha de marcar els mecanismes de ressolució amb uns condicionants i amb un seguiment molt estricte. ‘De fet (ha dit) el full de ruta ha quedat mort abans de començar, perquè s’ha vist que la presència internacional era insuficient i havia de ser més estricte. Això ha fet perdre confiança a ambdues parts per trobar un punt cèntric per reconciliar espectatives’. Shlomo Ben-Ami va ser una de les persones clau en l’elaboració del pla de pau de l’any 2000, amb el mandat Clinton, que al final no va prosperar.

Ell creu que s’han de recuperar els punts que es van marcar en aquell moment, és l’esquema d’acord final, que la comunitat internacional ha d’assumir i també ha de fer acomplir a totes dues parts. I sempre amb el lideratge dels Estats Units, ha dit Ben-Amí, un país que té una gran influència a Israel. Ara bé, també ha reconegut que en aquest moment Bush no té la capacitat de liderar el procés israelopalestí, perquè ‘tres anys abans de finalitzar el seu mandat, ja sembla un ‘ànec coix’. I després perquè el país està enfonsat per la guerra d’Irak’. A més, ha dit, ‘els Estats Units no és ara per ara un país molt creïble per als palestins’.

Shlomo Ben-Ami es va referir a la manifestació multitudinària d’ahir a Teheran i altres ciutats iranianes, jornada que va instituir l’aiatola Jomeini per celebrar el dia de Jerusalem per a l’Islam. Sobre les manifestacions que va fer el president del país, Mahmud Ahmadineiad, que segons informa Europa Press, va cridar ‘mort a Israel’, Ben-Ami va ser contundent i va dir que el president d’un país no podia fer aquestes manifestacions exacrables i inacceptables. També va dir que la comunitat internacional hauria de portar-lo al banc dels acusats.

Enllaços
Blocs de MésVilaWeb: Raimon Bono i El buit del temps.
Avui: Intenten agredir l’exministre israelià Ben Ami a València.
Levante: Un grupo de solidaridad con Palestina revienta la conferencia del ex ministro israelí Ben Ami.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any