‘Crim de Germania’ 25 anys després

  • Bromera edita l'obra de Josep Lozano reescrita i ampliada

VilaWeb
Redacció
06.10.2005 - 18:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’any 1979 Josep Lozano (Alginet, 1948) guanyava el premi Andròmina de narrativa (Premis Octubre) amb l’obra ‘Crim de Germania’. L’editorial 3i4 publicava el llibre l’any següent i obtenia el premi de la Crítica del País Valencià i el premi de la Crítica Serra d’Or. ‘Crim de Germania’ va tenir molt bones crítiques, va passar a ser llibre recomanat a les escoles i d’aleshores ençà s’han fet vint edicions. Avui és considerat un llibre de referència, que ha marcat una època en la història de la literatura catalana recent. Vint-i-cinc anys després, Edicions Bromera ha reeditat aquesta obra, reescrita i ampliada per l’autor.

‘Crim de Germania’ és una obra històrica que ficciona els esdeveniments que van succeir al País Valencià entre el 1519 i el 1522, l’anomenada revolta dels agermanats, que va enfrontar les classes populars amb la noblesa. Durant la presentació, Josep Lozano ha explicat que va començar a escriure el llibre l’any 1973, a partir d’un encàrrec del pintor Manolo Boix, que li va demanar un conte al voltant de la figura de Vicent Peris, un dels caps de la revolta. ‘Després van anar venint els altres fragments. Volia mostrar un temps i uns fets a partir de diversos episodis i registres’. La novel·la inclou poemes, cartes i fins i tot fitxes personals (semblants als informes policials). Lozano també ha reconegut que ‘el llibre té una voluntat didàctica i el compromís per mostrar la nostra història, que en general es coneix ben poc’.

Aquesta novíssima edició té la particularitat que l’autor l’ha reescrita i n’ha incorporat dos relats: ‘El dia de la sang’ i ‘El senyal evident o la Prova Clara’: ‘D’aquesta manera he completat l’obra. També he intentat que quedi un llenguatge més concís, arrodonint-lo, depurant-lo, fent-lo més àgil. Em preocupa la comprensió i l’agilitat del text i busco una llengua rica, moderna, però que no es faci estranya al lector’.

Edicions Bromera ja té en el seu catàleg altres obres de Lozano: ‘Ribera’ (1991) i ‘El Mut de la Campana’ (2003). L’editorial té la intenció d’anar publicant tots els títols publicats fins ara per l’escriptor quan vagin quedant lliures de drets.

La presentació pública de ‘Crim de Germania’ es fa el 7 d’octubre a la FNAC de València, amb la participació del crític literari Francesc Calafat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any