Els estudis de filologia catalana es mantindran amb una titulació pròpia

VilaWeb
Redacció
23.09.2005 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El futur dels estudis de filologia catalana en el nou espai europeu d’educació superior està garantit. Ho ha confirmat aquesta tarda el conseller d’Universitats, Carles Solà, que ha expressat la seva satisfacció perquè s’ha aconseguit un objectiu que havien reclamat amb insistència totes les universitats del país. El conseller ha dit que encara queden alguns serrells per resoldre com, per exemple, el nom que rebrà la futura titulació.Una de les possibilitats és que es mantingui el mateix nom de filologia catalana, però Solà ha apuntat que hi hauria altres opcions, com la d’anomenar-la ‘llengua i literatura catalanes’. En tot cas, això ho determinaran els experts que s’encarregaran d’aprovar la nova carrera en el marc europeu d’estudis superiors. El catàleg de nou estudis no entrarà plenament en vigor fins el 2011, però la implementació serà progressiva. Pel conseller d’Universitats es tracta d’una incongruència perquè co-existiran titulacions que s’hauran reformulat i d’altres que no. La filologia catalana serà una de les primeres en aprovar-se, després d’un llarg tràmit parlametnari que començarà el mes que ve. Dins del paquet de titulacions que s’aprovaran en primera instància també hi ha les carreres d’història de l’art i d’humanitats, que també tenen garantit el seu futur. Tot i això, Solà ha reconegut que no és segur que es mantingui la titulació d’enginyeria tèxtil.

FI DE LA INCERTESA

La confirmació del departament d’Universitats ha arribat d’hores d’incertesa sobre el futur de la carrera. El Ministeri d’Educació espanyol havia fet públic un comunicat de premsa confús en què no deixava clar el futur de les llicenciatures, però on s’afirmava que les universitats podrien crear especialitats dins de les carreres. El temor entre la comunitat universitària del país era que s’inclogués la titulació com una especialitat dins la carrera de llengües modernes. Carles Solà ja havia dit que mantenir una carrera per a l’espanyol i no permetre-ho per a les altres llengües oficials de l’estat, no era una qüestió acadèmica, sinó política, i s’hi havia oposat frontalment. Ara, Solà està satisfet que s’equiparin els drets de català, gallec, èuscar i espanyol.

Per una altra banda, la Plataforma per la Llengua ha demanat que en la reforma dels estatuts del País Valencià i del Principat es blindi la carrera de filologia catalana per garantir-ne el futur.

Enllaços
Comunicat de premsa de la Comissió d’Experts del Ministeri d’Educació (en Pdf).
CEPC: Catàleg de Titulacions o política de fets consumats?.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any