Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  16.09.2005  06:00

Pinochet, eximit dels assassinats de la dictadura xilena

El màxim tribunal xilè ha ratificat una sentència dictada el juny pel Tribunal d'Apel·lació

Men?ame
 

La segona sala de penal del Tribunal Suprem xilè ha ratificat una sentència del mes de juny del Tribunal d'Apel·lació de Santiago i ha eximit definitivament el dictador Augusto Pinochet dels càrrecs d'implicació en l'Operació Còndor. En aquesta Operació, organitzada pels règims militars del con sud-americà els anys 1970, es van assassinar milers d’opositors.

El jutge Juan Guzmán Tapia, ara ja retirat, va lluitar molt per poder processar el dictador, però finalment el sistema judicial xilè l'ha eximit per 'motius de salut'. Malgrat tot, l'acusació encara pot apel·lar contra la sentència, que s'ha fet pública quan tot just feia vint-i-quatre hores que el ple del Tribunal Suprem havia desaforat el dictador pel segrest i la desaparició de 119 xilens en l'anomenada Operació Colombo.
A Xile, de l'Operació Cóndor, se'n va responsabilitzar la Direcció d'Intel·ligència Nacional (DINA), dirigida pel general Manuel Contreras, organisme que depenia directament de Pinochet. El processament del dictador va començar el 2000, pocs dies després d'haver tornat de Londres, on fou detingut, i a la tornada va perdre la immunitat judicial a títol d'ex-president i ex-senador de la república, que havia imposat ell mateix.