La televisió pública balear comença a emetre a les Illes i el Principat

  • El PSM denuncia que en 'prime time' el català només hi és present en un 30%

VilaWeb
Redacció
05.09.2005 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Set mesos després de començar a emetre en període de proves, avui a les dotze ha començat la programació regular del nou canal autonòmic balear, IB3. Gràcies a l’acord subscrit a la primeria d’any entre el govern balear i el català, el senyal de la nova cadena també es captarà al Principat, en sistema analògic, des dels centres emissors de Collserola i la Mussara. No hi ha previst, de moment, l’arribada de la cadena al País Valencià.Al Principat, avui ja es podrà sintonitzar a les comarques del Baix Llobregat, el Barcelonès i part del Maresme, d’una banda, i del Tarragonès, el Baix Camp i part de l’Alt Camp, d’una altra. A més de la recepció d’IB3 al Principat, l’acord entre tots dos governs també garantia la continuïtat i la millora de la recepció de TV3 i K3/33 a les Balears. Amb tot, l’arribada de la nova televisió a les Illes va fer-se amb un polèmic canvi de freqüències dels canals catalans. A més, les emissions de prova d’IB3 fetes fins ara han rebut crítiques dures de molts col·lectius illencs per manca de pluralisme, pel model lingüístic triat i pel baix ús del català. Hi ha hagut fins i tot manifestacions de grups com Bubotes Negres, que han irromput en actes relacionats amb IB3 per protestar. Ahir a la nit, justament, els partits a l’oposició a les Balears es van negar a assistir a la gala inaugural d’IB3, que es va fer al Casino de Palma.

El PSM, per exemple, ha fet públic un informa fet a partir de la programació prevista per IB3, que revela que només el 30% de la programació en ‘prime time’ serà íntegrament en català.

L’arrencada oficial de la cadena també arriba amb problemes interns, ja que no fa ni una setmana els periodistes Rafael Porcel, Javier Alonso i Pedro Macías, màxims responsables dels serveis informatius d’IB3 Televisió i IB3 Ràdio, van presentar la dimissió per dificultats de coordinació i de diàleg amb els editors dels noticiaris.

La programació de la cadena pública és de caràcter generalista i inclou informatius, telesèries de producció pròpia (com ‘Vallterra’ i el microespai protagonitzat per les Diabètiques ‘Urgensias’), films, futbol, magazins i tertúlies (com ‘Shwartz&Co’, de Fernando Shwartz), un espai cultural (a càrrec de l’escriptora Maria de la Pau Janer) i programes musicals. També hi ha una important franja de programació infantil, doblada en totes les modalitats de català de les Illes.

Enllaços
Text de l’acord entre IB3 i TVC (en PDF).
Més notícies: VilaWeb Mallorca.
PSM-Entesa: Informe sobre els usos lingüístics d’IB3 (en Pdf).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any