Aquells mestres de les comarques del nord

Amb l'aparició de Carles Salvador en la vida pública, 1919, en què s'iniciava una nova etapa en el camí de la normalització lingüística a l'escola, la qüestió serà plantejada amb abundants arguments pedagògics i psicològics.

Carles Salvador havia nascut a la ciutat de València el 1893. Fou mestre a Benassal i, d'allí estant, començà la tasca pedagògica i cultural, alhora que va aglutinar un grup de mestres partidaris dels corrents pedagògics del moment i d'un ensenyament en el qual no quedara marginada la llengua pròpia de l'infant.

El desembre del mateix any es farà l'Aplec de les Normes de Castelló, on es decidí d'adoptar l'ortografia que responia a les orientacions de l'Institut d'Estudis Catalans, que aquell grup de mestres s'encarregaria de divulgar.

El mateix mes, Carles Salvador va ser elegit ponent pels company de Castelló per a representar-los en l'Assemblea de mestres de la "Region de Levante".

Aquell mes, Carles Salvador hi defensà la ponència:" El Bilingüisme. Problemes que planteja a les escoles", important document de la seua postura sobre l'ensenyament en la llengua pròpia. Per començar, alguns van cridar "Viva Espanya", contestats per "Visca València Lliure" dels mestres valencianistes. Fou la primera proba de foc d'aquell grup. De les conclusions d'aquella Assemblea res no es va saber perquè foren canviades després d'una discussió apassionada. Record d'aquell acte és la fotografia del grup on apareixen: Carles Salvador, mestre de Benassal, Enric Soler i Godes (Sant Joan de Moró), Antoni Porcar(Canet lo Roig), Francesc Boix (Castellfort), Serafí Salort (Culla) Frederic Olacha (Morella); tots ells capdavanters d'un moviment renovador.
L'estiu de 1933 Carles Salvador va convidar el mestre Enric Soler i Godes a participar en l'escola d'estiu de Catalunya, on hi participava Celestin Freinet. Aquell va quedar-hi fascinat per les innovacions que proposava Freinet, i comença a divulgar-les entre d'altres companys mestres.
L'estiu del mateix any, 1933, es va realitzar la primera Colònia Escolar Valencianista a Sant Pau d'Albocàsser, amb l'ajuda de la Societat Castellonenca de Cultura i del patrici Gaetà Huguet. En l'organització hi participen Carles Salvador, Enric Soler i Godes, Antoni Porcar i Francesc Boix, els membres més dinàmics del grup, i intentaren posar en pràctica totes les aportacions de l'escola activa. Totes les activitats tenien un fil conductor comú, la llengua pròpia dels infants i dels mestres, el contacte amb la natura, la convivència, la lectura del paisatge mitjançant l'observació directa i les excursions

Els primers diaris escolars impressos: Ibèria i Sembra
Aquesta exposició vol recordar la figura del mestre Celestin Freinet (1896­p;1966) en el centenari del seu naixement i als 30 anys de la seua mort.
L'exposició, centrada en les activitats i en els treballs dels i de les mestres del Moviment Cooperatiu d'Escola Popular del País Valencià, pretén mostrar l'enorme influència que aquest pedagog va exercir sobre els cercles pedagògics valencianistes d'ençà de la tercera dècada del segle XX.
La documentació que hi aportem n'és un testimoni clar. Amb ella no pretenem fer solament una mirada històrica, allò que volem és fer arribar als i a les visitants una reflexió d'allò que ha estat per a nosaltres el model d'escola valenciana, una escola on es puguen donar les condicions òptimes per al desenvolupament dels nostres xiquets i de les nostres xiquetes.
Allò que també volem és que aquesta exposició siga útil per als joves mestres i per als preocupats per l'educació al nostre País, per donar­p;los a conéixer alguns dels temes principals de la lluita portada a cap a l'escola valenciana en els darrers trenta anys, la seua gènesi i la seua història.
I, com no, a aquelles persones que comencen o començaran aquest ofici de mestre, transmetre'ls el sentit complex dels problemes amb què hauran d'enfrontar­p;se; la necessitat de sentir­p;se dins d'una història que es va iniciar amb anterioritat a ells, i de la qual els cal l'empremta i la saba que donaran plenitud a l'experiència que començaran.

Durant el curs 1933/34, el mestre Antoni Porcar i Candel realitzà a l'escola de Canet lo Roig (Baix Maestrat) el primer diari escolar "Ibèria" fet amb el sistema de tipus de cautxú, partint de les idees de Freinet.
En ell apareixen els primers textos valencians dels xiquets d'una escola rural.
Amb la publicació d'aquest diari comencen els intercanvis amb d'altres escoles del País, Catalunya i alguns pobles d'Espanya on s'aplicaven les tècniques Freinet. El 1935/36 Soler i Godes, mestre a l'escola pública de Sant Joan de Moró (Plana Alta), adquireix una impremta Freinet i comença a publicar el diari escolar "Sembra". També hi utilitza la tècnica del linòleum i confecciona els primers llibres de lectura redactats i il·lustrats pels propis alumnes. Com a membre de la Cooperativa Espanyola de la Impremta, intercanvia aquest diari amb d'altres escoles de la península.