Opinió

 

1/88>

Andreu Barnils

05.04.2015

Santa Setmana

Santa Setmana

Dilluns. Se signa el pre-acord entre CiU, ERC, AMI, ANC, i Òmnium. Resumint: La independència es votarà l'any 2015 via eleccions. La Constitució Catalana es votarà el 2017 via referèndum. (Per cert, voleu dir que ens cal Constritució? I si quedem atrapats en un paper com uns que jo sé?) Sigui com sigui, per a mi, és un molt bon acord d'entrada. Si s'hi sumen la CUP, Procés Constituent, Unió i figures provinents d'ICV, serà un acord amb cara i ulls de veritat. De fet, potser és la millor notícia des del 9-N i jo encara em pessigo de tant en tant la cara per acabar-m'ho de creure. Però és cert: ho estem fent bé. Lents, com tants llatins, anem lents, però anem bé. CiU i ERC han perdut moltes simpaties pel camí. Tots dos, crec, perquè ja hauríem d'estar votant. Però, apa, no, espera't al setembre. Ho farem.



Dimecres. Surt a l'atac, com feia temps que no ho veia, la caverna contra el pre-acord. Em quedo amb l'editorial de El País i em pregunto quan tardaran a demanar presó per Artur Mas. Potser ja ho han fet. Perquè aquest és l'element que pot caure en qualsevol moment: l'ordre de detenció del president de la Generalitat de Catalunya. No ens fallaran. Tampoc aquesta vegada ens fallaran. El 9-N comparat amb el 27-S serà una broma si el pre-acord es materialitza. Fliparem amb l'agressió verbal que rebrem. A mesura que s'apropi el possible adéu, serà tot amor. Paraules d'amor, senzilles i tendres.

Divendres: Juan Carlos Moreno Cabrera (Madrid, 1956) fa un article sobre llengua a Contrastant que VilaWeb recupera. Moreno Cabrera és lingüista, professor a Madrid, i expert en llengua castellana. Concretament, entre d'altres, ha escrit sobre la imposició de la llengua castellana arreu del món. I l'home diu, dirigint-se a un membre de Súmate, José Rodríguez, que la cooficialitat del castellà potser no té res a veure amb la protecció del castellà, sinó amb la imposició del castellà. Es llegeixen paraules molt dures en aquest article. Molt. El madrileny qüestiona del tot les tesis de Súmate, ERC, CiU, i tot l'status quo imperant sobre la llengua. Jo el trobo un debat interessantíssim, aquest de la llengua, que molt sovint no tanquem per disputes personals entre nosaltres, però que algun dia s'haurà d'afrontar: i si resulta que la cooficialitat serveix per imposar el castellà? Aleshores què fem? 


Dissabte: Encara en estat de xoc després d'haver entrevistat Ana Stanič. Brillant i novedós per mi el que diu aquesta advocada experta en dret comunitari: hi ha una manera d'evitar el vet espanyol a la independència catalana. Hem de dir que al separar-nos d'Espanya, dissolem Espanya. No és la independència de Catalunya. És la fi de l'estat espanyol. Catalunya ha de demanar l'ingrés a la UE. Potser sí. Però el que queda d'Espanya també, perquè també és un estat nou. I per tant ha de demanar l'ingrés a la UE i perd el dret a vet a la nostra independència. Si acaba passant això, riurem.


Santa Setmana. Beneïts sigun els seus dies.

Editorial