Opinió

 

1/88>

Andreu Barnils

01.02.2015

La meva constitució catalana

Ahir es va fer pública la proposta de Santiago Vidal per a una nova Constitució Catalana. És molt d'agrair la feina que ha fet i sobretot la idea que proposa. Diu que l'esmenem com vulguem. Això he fet, com molta altra gent, en una primera lectura ahir a la tarda. Les esmenes les he ressaltades en negreta. La resta del text, és seu.


Catalunya es constitueix en Estat sobirà, democràtic i social de Dret. La sobirania recau en el poble de Catalunya. La forma política i jurídica d'organització de l'Estat és la república parlamentària bicameral. Amb l'objectiu de lluitar contra la injustícia social, la pobresa, els conflictes violents, les desigualtats econòmiques, la degradació ambiental i la corrupció, els principis que regeixen l'ordenament jurídic de l'Estat català són: la llibertat, la justícia, la igualtat de drets i obligacions, la cultura, la solidaritat, els Drets Humans, la diversitat, la pau.


La bandera de Catalunya serà l'estelada. L'himne oficial de Catalunya és 'El cant dels ocells'. La diada nacional se celebrarà el 23 d'abril. 


La llengua oficial i pròpia de Catalunya és el català, i per tant, serà emprada de forma preferent per totes les administracions públiques en els seus respectius àmbits.


Atesa la composició demogràfica i social actual de Catalunya, i amb l'explícita voluntat de vetllar per la millor convivència entre tots els catalans, qualsevol de les més de dues-centes llengües que es parlen a la república pot gaudir de l'estatut de llengua cooficial, i podran ser emprades oralment i per escrit per tots aquells ciutadans que ho desitgin, en els municipis que lliurement així ho votin. L'aranès és la llengua oficial i pròpia de la Vall d'Aran, en règim de cooficialitat plena amb el català. El govern adopta la llengua anglesa com a segona llengua de treball.


La capital de Catalunya és la ciutat de Tarragona. Tarragona és la seu del Govern de la república, del Parlament i del Tribunal Suprem, poders executiu, legislatiu i judicial. L'administració de l'estat es caracteritza pels principis de proximitat i descentralització; en conseqüència, el 50% dels diners dels imposts seran recaptats i gestionats pels municipis.


Es reconeix el dret, i no el deure, de propietat privada.


Amb independència de la seva situació administrativa o laboral, totes les persones tenen dret d'assistència sanitària gratuïta en qualsevol cas.


Queden prohibides les curses de braus, la publicitat i el màrqueting.

Editorial