Opinió

 

1/88>

Tonetxo Pardiñas

06.11.2013

'Les entitats hem d'encapçalar una mobilització civil contra el tancament de Canal 9'

La supressió de RTVV és una agressió més al país, més forta que altres, però una agressió més a la llengua i l'estructuració social. És un dels atemptats més greus. Perdre els mitjans de comunicació en valencià seria perdre el 100% de mitjans en la nostra llengua, una volta retirat el senyal de TV3. És tornar als anys 70, quan teníem la desconnexió territorial de les dues de la tarda de TVE. Estem reculant al franquisme, a tots els nivells, no només comunicatiu, també en drets socials i lingüístics. 


Tot i haver estat crític amb la dinàmica que portava Canal 9 i la manipulació del PP durant molts anys, com abans havia fet el PSOE, és imprescindible mantenir una televisió pública al País Valencià en la nostra llengua, de qualitat i plural. Perdre un mitjà com la corporació pública és un cop molt greu a la possible estructuració del país, i ja només ens queden televisions en castellà. 


No volien mantenir una televisió pública valenciana, i s'han agafat a l'excusa econòmica. Però si no fora eixa, se n'inventarien una altra. De diners, n'hi ha pel que els interessa, i pel que no interessa, no n'hi ha.  


A veure què fa ara la societat. Independentment de com hàgim pogut criticar la línia informativa i editorial de Canal 9, el més important és defensar un mitjà públic de comunicació en valencià, per pròpia supervivència. Ara les entitats cíviques i culturals hem de fer costat als treballadors de RTVV i posar-nos al costat al capdavant per a mobilitzar la societat.



Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral el Micalet
(Opinió recollida per telèfon)

Editorial