Europa press

Logo ep

    La Justícia declara responsables civils de l'atemptat d'Omagh quatre membres de l'IRA Autèntic

    17:3108.06.2009

    LONDRES, 8 (EUROPA PRESS)

    Un jutge nord-irlandès ha declarat avui que el líder de l'IRA Autèntic, Michael McKevitt, i tres membres més de la banda terrorista són responsables civils de l'atemptat perpetrat l'agost de 1998 a la ciutat d'Omagh, que va causar 29 morts, entre ells dos espanyols, segons ha informat avui la BBC.

    Liam Campbell, Colm Murphy i Seamus Daly també han estat declarats responsables civils de l'atemptat i un cinquè acusat, Seamus McKenna, ha estat absolt de tota responsabilitat. El veredicte els obligarà a pagar danys i perjudicis, ja que, per tractar-se d'una causa civil presentada per les famílies de les víctimes, no implica el seu empresonament.

    Les causes civils impliquen una càrrega de la prova més lleu que les causes criminals, en què només es pot declarar la culpabilitat quan es pot demostrar més enllà de tot dubte raonable. Els processats ja s'han declarat insolvents per pagar les indemnitzacions.

    Des que va començar aquest procés, les famílies han deixat clar que l'objectiu de la demanda civil era que es fes pública tota la informació possible sobre l'atemptat i sobre els seus possibles autors. McKevitt està empresonat actualment a Irlanda, on compleix una pena de 20 anys de presó imposada l'agost de 2002 per liderar durant un any l'IRA Autèntic.

    Seamus Daly també està empresonat a Irlanda i Murphy va ser condemnat a 14 anys el gener del 2002 per participar a l'atemptat, però va ser excarcerat el 2003 en espera d'un altre processament. Campbell està detingut a Irlanda del Nord a l'espera que es tramiti l'extradició sol·licitada per Lituània per tràfic d'armes.

    En un cas sense precedents, la demanda va ser traslladada al maig del tribunal de Belfast al Tribunal Suprem de Dublín perquè es puguin sentir les proves de la policia irlandesa. Era la primera vegada que un jutge nord-irlandès es traslladava a Irlanda per motius de feina.

    També va ser la primera vegada que el Govern britànic s'implicava en una acció civil, la qual cosa va contribuir el 2003 a reunir 800.000 de les 1,5 milions de lliures necessàries per emprendre la demanda. La resta dels fons procedeixen d'aportacions privades de personalitats com l'expresident estatunidenc Bill Clinton o el cantant irlandès Bob Gedolf.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies