Europa press

Logo ep

    El TSJC obliga la Generalitat a impartir les classes en castellà a un alumne de primària de Badalona

    18:1001.02.2006



    BARCELONA, 1 (EUROPA PRESS)

    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat a la Generalitat a impartir classes en castellà a un alumne del centre docent Feliu Veguès de Badalona (Barcelonès), tal com reclamava el seu pare, el qual demanava l'escolarització del menor en "la seva llengua habitual, és a dir, el castellà".

    La sentència de la secció cinquena del contenciós administratiu del TSJC, considera que en l'esmentat centre decent, tant en primer curs com en segon curs de primària, "no s'imparteix ensenyament de castellà" -són obligatòries quatre hores setmanals- i es trasllada aquesta assignatura al cicle mitjà amb tres sessions setmanals, per "fer la compensació horària i complir la normativa", segons els informes de la inspecció.

    El pare de l'alumne va demanar al curs 2004-2005 a la conselleria d'Educació que el seu fill, matriculat en primer de primària, rebés classes en castellà. La Generalitat va desestimar la reclamació del pare, que va acudir a la justícia.

    En la seva resolució, el TSJC obliga la Generalitat, com a mesura cautelar, que el nen rebi l'ensenyament corresponent al segon curs de primària, en el qual està matriculat aquest any, "mitjançant atenció i suport individualitzat en castellà en totes les àrees de coneixement". A més, la Generalitat "haurà de disposar que s'imparteixi l'ensenyament de la llengua castellana corresponent a aquest curs segons l'horari reglamentàriament establert, de la mateixa manera que es fa amb les restants àrees de coneixement".

    El TSJC assenyala que el quadre de matèries i els horaris de classe del nen "recullen totes i cadascuna de les matèries de coneixement llevat de la llengua castellana". Així mateix, a l'informe d'avaluació del rendiment escolar del menor "es valora detalladament el rendiment de l'alumne a totes i cadascuna d'aquestes àrees menys a la de castellà".

    Segons l'acte, del "menor confús dels informes es dedueix que en el cicle inicial de primària en aquest centre docent, tant en primer com en segon any, no s'imparteix ensenyament en castellà" i "sembla que es treballa en el cicle inicial l'expressió oral en llengua castellana i es fa a través de les activitats d'estructures lingüístiques comuns, tallers, jocs dirigits i educació física".

    El tribunal estima que, encara que l'ensenyament fos pròpiament de castellà, "no sembla que es pugui fer amb el necessari rigor, encara que sigui acomodat a la curta edat dels alumnes, en activitats com ara jocs dirigits i educació física".

    Per als magistrats, "per descomptat, aquest sistema no se segueix per a l'aprenentatge en català, que és també una àrea específica de coneixement, que té assignades unes hores mensuals ben determinades (fins i tot l'anglès, que no és una àrea de coneixement en aquest cicle), amb independència que també s'usi el català en aquelles activitats per ser la llengua vehicular de l'ensenyament".

    L'acte defensa la conveniència de prendre mesures cautelars ja que "si no s'imposa ara el compliment d'aquestes obligacions", quan el nen està en l'últim any del primer cicle de la primària, "ja no tindria sentit més endavant en execució d'una eventual sentència" favorable.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies