Europa press

Logo ep

    La UNED torna a la societat 6 euros per cadascun que l'Administració pública dedica al seu pressupost, segons estudi

    16:0222.04.2013

    MADRID, 22 (EUROPA PRESS)

    La Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) torna a la societat sis euros per cadascun que l'Administració pública dedica al seu pressupost, segons l'estudi 'La contribució econòmica i social de la UNED', elaborat per l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), i que destaca que el seu impacte econòmic supera el 0,07% del PIB d'Espanya.

    El coordinador de l'estudi, José Manuel Pastor, ha explicat que la UNED ha generat el 0,35% de les dotacions mitjanes de capital humà de tota la població activa d'Espanya i, per tant, l'informe estima en 521,3 milions d'euros a l'any la recaptació fiscal derivada de la seua activitat, mentre que el finançament públic el 2011 ha estat inferior als 85,7 milions d'euros.

    Durant la presentació del text, que ha tingut lloc este dilluns a Madrid, el rector de la UNED, Juan Gimeno, ha assenyalat que "en època de crisi cal mirar cada euro del pressupost públic per a buscar l'eficiència" i ha destacat l'exercici de "transparència" i de "rendició de comptes" que suposa este informe independent.

    "Invertir en educació o investigació és rendible fins i tot per a poder corregir el dèficit públic", ha indicat Gimeno, que insistix que "contribuïx en molt poc temps a recuperar la inversió feta". De la mateixa forma, explica que "pot convertir-se en la millor solució per a fer front a l'elevada taxa d'atur juvenil".

    En este sentit, Gimeno ha afirmat que "només un 20% dels estudiants de la UNED hauria elegit una altra universitat en el cas de no existir esta institució". Així, assenyala que en este cas "més de 200.000 persones" no estarien estudiant ara mateix un grau universitari. "A més, mentre el nombre de matrícules es reduïx en la majoria d'universitats, en la UNED ha crescut en un 20% des de 2003", ha postil·lat.

    INJECCIÓ ANUAL DE DESPESA A ESPANYA DE 575,7 MILIONS

    Segons destaca l'Informe, l'activitat generada per la UNED suposa una injecció anual de despesa a Espanya de 575,7 milions d'euros, del qual un 57,8% prové directament dels estudiants. Així, el text concreta que l'existència de la UNED representa 1.740 milions de producció, 731 milions de renda i genera 18.378 llocs de treball --4.321 dels quals són directes--.

    D'altra banda, preguntat per la posició de les universitats espanyoles en el rànquing internacional, Gimeno ha destacat que si es jerarquitzaren les universitats a distància del món "la UNED estaria la primera o la segona" i ha valorat, a nivell general, les aportacions a la investigació de les universitats espanyoles en relació amb els recursos.

    En concret, ha assegurat que segons estos últims paràmetres, "la universitat espanyola seria la quarta del món". Alhora, assenyala que "si es pujara al 3% del PIB en R+D+I --una cosa que recomanen els experts-- "els centres nacionals estarien a l'avantguarda". En qualsevol cas, ha apostat per una "racionalització de l'oferta de les universitats" amb l'objectiu de millorar els resultats.

    Per la seua banda, el president executiu de Telefónica i president del Consell Social de la UNED, Cesar Alierta, ha afirmat que "la UNED és un dels actius més importants d'Espanya" i destaca el seu paper com "palanca de creixement a llatinoamèrica", gràcies al seu desenvolupament de l'oferta d'estudis lligada a les noves tecnologies. "A vegades es troba a faltar que les Administracions no siguen més sensibles amb el potencial de la UNED", ha sentenciat

    DISCAPACITAT I PERSONES AMB CÀRREGUES FAMILIARS

    L'Informe també assegura que "sense la UNED el 37% de les persones amb discapacitat i el 36% de les persones amb càrregues familiars no hagueren realitzat estudis universitaris". Per esta raó, Pastor (IVIE) ha destacat "el compromís social" de la institució per a la "millora de l'accessibilitat a col·lectius amb dificultats".

    Així, per a atendre les necessitats docents i investigadores, la UNED té uns 1.500 professors, 7.000 professors tutors i 2.000 membres del personal d'Administració i Servicis. Finalment, el text conclou que "la renda per càpita d'Espanya seria un 0,4% inferior a l'actual sense les contribucions de la UNED".

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies