Europa press

Logo ep

    ERC considera l'ultratge a la Corona i cremar banderes mostres de "llibertat d'expressió" i en demana la despenalització

    13:2021.09.2007

    MADRID, 21 de setembre (EUROPA PRESS)

    El grup d'ERC ha registrat avui al Congrés la seva proposta per despenalitzar els actes d'ultratge a la Corona i de crema de banderes al·legant que han de ser entesos com a mostres de "llibertat d'expressió".

    La proposició de llei, promoguda per les diputades de les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) Laia Cañigueral i Georgina Oliva, demana modificar la redacció actual del Codi Penal derogant els articles 490.3 i 491, referents als delictes contra la Corona, i l'article 543, referent als delictes d'ultratge a Espanya.

    Laia Cañigueral defensa la seva proposta com "una mesura d'absoluta radicalitat democràtica" fonamentada en el fet que "la llibertat d'expressió és el dret fonamental de tota persona a expressar idees lliurement, i per tant sense censura".

    Com a fonaments, citen l'article 19 de la Declaració universal dels drets humans, que assenyala que tot individu té dret a la llibertat d'opinió i d'expressió sense que pugui ser molestat per culpa de les seves opinions.

    ELS EUA COM A EXEMPLE.

    També assenyalen que els Estats Units, considerat un país de llarga tradició democràtica, impedeix castigar la crema de la seva bandera perquè la primera esmena de la seva Constitució empara qualsevol mostra de llibertat d'expressió. "La legislació espanyola s'ha d'acosta a una democràcia avançada i moderna en què la ciutadania tingui assegurat el ple dret de la llibertat d'expressió", proclamen.

    Segons Cañigueral, la tipificació com a delictes de la crema de banderes o la "sacralització" de la imatge del rei i la seva família, "no haurien de figurar en el dret penal espanyol, perquè han de ser considerades com a mostres de la llibertat d'expressió prevista com a dret fonamental a la Constitució Espanyola".

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies