Europa press

Logo ep

    Eslovènia trenca el seu cordó umbilical amb l'ex-Iugoslàvia per complir el seu somni europeu

    09:2829.04.2004


    BRUSSEL·LES, 29 (EUROPA PRESS)

    Amb una renda per càpita de 15.000 euros, similar a la de Grècia o Portugal, Eslovènia és el país adherent amb més desenvolupament econòmic dels deu que conformaran la sisena ampliació de la Unió Europea el pròxim 1 de maig.

    L''entrada al club europeu suposa, tot i això, un fet simbòlic: la ruptura definitiva del seu cordó umbilical amb la convulsa ex-Iugoslàvia.

    Eslovènia és a més, amb una població de dos milions d''habitants i poc més de 20.000 quilòmetres quadrats, una de les més petites nacions entrants. En el terreny econòmic, aquest país veí d''Àustria, Itàlia, Hongria i Croàcia ha aconseguit eradicar totes les herències del règim comunista que, abans del 1991, havia instal·lat una de les economies més hermètiques de la regió. Les inversions estrangeres eren nul·les i les empreses estaven en mans de l''Estat.

      Avui ja és una economia de mercat que incrementa gairebé 3 punts cada any el seu PIB i on el 70% dels seus intercanvis comercials es fan amb països de la Unió. Té una pròspera activitat turística i industrial, principalment en l''electrònica, la maquinària elèctrica, la metal·lúrgia, els vehicles de motor, les construccions mecàniques i el tèxtil.

     La taxa d''atur és del 6,4%, menys que a Espanya, i té un deute feble encara mantenint un alt nivell de protecció social. El seu problema més gran és, tot i això, la contenció de la inflació, que supera el 3%.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies