Europa press

Logo ep

    Albena Teatre presenta hui a la sala Moratín "Artefactes", una obra que pretén acostar la lectura als xiquets

    09:1910.12.2003


    VALENCIA, 10 (EUROPA PRESS)

    La Sala Moratín de l''edifici Rialto de València posarà en escena des de hui i fins al pròxim 4 de gener, la producció "Artefactes", una obra de teatre infantil que va nàixer de la imaginació de José Antonio Portillo, i en què el seu autor, a partir d''una sèrie d''experiències amb la complicitat dels xiquets, "ha creat un grapat d''objectes i d''històries per a acostar la lectura i l''escriptura als més menuts", segons han informat fonts de la companyia Albena Teatres.

    Estos "Artefactes" van ser creats per Portillo durant la seua època de professor en tercer i quart de primària, en què "va crear un material escolar narratiu per a acostar els xiquets a la lectura i l''escriptura a través de la seducció plàstica dels objectes" Inicialment, estos objectes constituïen un material escolar que després es va convertir en una exposició didàctica "apassionant i de bellesa plàstica sorprenent", que a València es va poder vore a Sant Miquel dels Reis i que, posteriorment, ha estat presentat per tot Espanya i Europa "sorprenent per la seua originalitat i per la creativitat de les històries", van indicar des d''Albena Teatre.

    Finalment, la tasca de José Antonio Portillo ha arribat a l''escenari a través d''este espectacle teatral dirigit per Carles Alberola i interpretat per l''actriu Vanessa Cano, que dóna vida a una jove professora que té com a una de les passions de la seua vida col·leccionar estranys objectes o artefactes que provoquen i estimulen els menuts a iniciar-se en el món de la literatura i la creació d''històries, van explicar les citades fonts.

    El resultat ha sigut "un muntatge de característiques singulars, tant per la procedència de les històries com pel seu format", ja que, van assenyalar, per a recrear i potenciar els objectes inicials en l''escena s''ha dissenyat "un ambient íntim, un univers càlid en el qual les històries són contades com una confessió buscant el to just de les paraules i els silencis per a generar la complicitat entre l''actriu narradora i l''espectador".

    Per a aconseguir-ho, "Artefactes" ha renunciat a la fórmula "a la italiana", van explicar les citades fonts, doncs s''escenifica en un cercle de 8 metres de diàmetre i només poden assistir 70 espectadors per representació. Un format, van indicar, que "per descomptat no és gratuït", ja que "el llenguatge utilitzat, el contingut, la necessitat de proximitat i la recerca de complicitat i comunicació feien necessari un espai d''estes característiques".

    LLIBRE-ALBUM

    A més de la posada en escena, van destacar l''edició d''un llibre-àlbúm titulat "Artefactes o passejant anònim troba un llibre", que conté un dels contes de l''espectacle il·lustrat per Mª Carmen Puchol i publicat per l''editorial Kalandraka, amb la col·laboració de la Biblioteca Valenciana, que pot ser usat com a dossier didàctic de l''espectacle, "tancant d''esta manera el cercle", van ressaltar.

    L''espectacle està dirigit a tots el públics encara que, van indicar, "s''ajusta especialment" als xiquets i xiquetes entre 8 i 12 anys. Durant les quatre setmanes que "Artefactes" estiga en cartell, fins al 4 de gener, haurà representacions en castellà i valencià, i la Sala Moratín tindrà un horari familiar, van destacar.


    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies