Europa press

Logo ep

    Robert Wilson dirigeix al Teatro Real de Madrid l'òpera 'Osud' (El destí), de Leos Janácek

    18:0631.10.2003


    MADRID, 31 (EUROPA PRESS)

    L''escenògraf nordamericà Robert Wilson ha manifestat avui que, segons el seu parer, "l''escenari és una màscara", com succeïa en les tragèdies gregues, que eren interpretades per poques persones. Ha indicat que això ho havia après després d''haver visitat Grècia.

    Robert Wilson actuarà com a director d''escena, escenògraf i dissenyador de la il·luminació d''Osud'', òpera en tres actes del músic txec Leos Janácek (1854-1928), que es representarà al Teatro Real de Madrid els dies 1, 4, 6, 9, 11, 14 i 19 de novembre. La direcció musical és de José Ramón Encinar.

    ''Osud'' és una òpera inspirada en la relació que van mantenir un compositor i una jove, de la qual va néixer un fill. La mare d''ella va fer el possible per destruir aquesta relació i aconseguir matrimoni per a la seva filla amb un altre home, però l''embaràs i posterior naixement va frustrar els seus plans. Janácek va escriure una òpera autobiogràfica, en la qual l''amant quedava en mal lloc, cosa que va provocar que compongués aquesta òpera en defensa de l''honor de la jove.

    Per preparar ''Osud'', Robert Wilson va viatjar a la República Checa i al balneari on transcorre l''acció. En una roda de premsa celebrada al teatre Real, aquest escenògraf ha dit que havia buscat reflectir els colors a l''escenari i, per a això, la llum hi jugava un paper important.

    Igualment ha destacat que quan s''acosta a una obra pensa en l''arquitectura, barrejant l''espai interior i l''exterior, com si fos una obra clàssica, en què existeix l''escena (la màscara), el text i la música.

    Un altre aspecte destacat per Robert Wilson és que pretén que la música s''escolti no només amb els sentits, com succeeix habitualment, sinó amb tot el cos. Una de les característiques d''''Osud'' és que els intèrprets gairebé ni es mouen dalt l''escenari.

    "Vull que el públic no hagi de tancar els ulls per escoltar la música", ha declarat aquest expert que està considerat com un dels grans del món i que ha estat elogiat avui en una altra roda de premsa per la ballarina i coreògrafa nordamericana Carolyn Carlson, durant una roda de premsa al teatre Albéniz de Madrid, dins del Festival de Otoño.

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies