Europa press

Logo ep

    90.000 veus clamen per l'autodeterminació sis hores al Concert per la Llibertat

    02:3630.06.2013

    El Camp Nou desplega un mosaic demanant la "llibertat" per a Catalunya l'any 2014

    BARCELONA, 30 (EUROPA PRESS)

    90.000 persones han estat aquesta nit de dissabte a diumenge al Concert per la Llibertat celebrat al Camp Nou per reclamar l'autodeterminació de Catalunya, amb un concert de sis hores --dues més de les previstes-- que ha acabat passades les 2 de la matinada.

    Tot i que els organitzadors, Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), asseguraven que es tractava de reivindicar una consulta d'autodeterminació per a 2014, els més de 450 artistes que han passat per l'escenari i el públic ho han convertit en un acte marcadament independentista.

    Un dels moments àlgids del concert ha arribat quan els assistents han desplegat un mosaic amb el lema 'Freedom Catalonia 2014', mentre l'Orfeó Català i la Cobla de Cambra de Catalunya han interpretat l'himne català, 'Els Segadors'.

    Les pancartes 'Adéu Espanya', 'Catalonia Europe's Next State' i 'Catalonia is not Spain' --també s'ha pogut veure un 'Euskal Presoak' reclamant l'acostament de presos etarres-- s'han combinat amb constants càntics d' 'Independència, independència', i un 'Boti, boti, boti, espanyol el qui no boti' que s'ha cantat una vegada i no s'ha repetit.

    La presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, ha estat l'encarregada de llegir el manifest del concert, que adverteix que "ningú pot prohibir un referèndum democràtic" i reclama als partits que facin un calendari del procés cap a la consulta perquè no es pot ajornar.

    RETALLADES

    Alguns artistes, com Lídia Pujol i Gerard Quintana, també han aprofitat per carregar contra les retallades en sanitat, educació i mitjans públics, i el cantant de Sopa de Cabra ha avisat: "La llibertat que volem és la que no deixa a ningú pel camí".

    El concert també ha servit per homenatjar catalanistes històrics ja morts: l'anarquista Salvador Puig Antich; l'independentista valencià assassinat per l'extrema dreta Guillem Agulló; el polític i filòsof Lluís Maria Xirinacs; l'expresident del Parlament Heribert Barrera (ERC); el cirurgià Moisès Broggi i el fundador de Plataforma per la Llengua, Martí Gasull.

    EL RETORN DE LLACH

    Més enllà del contingut polític, el concert ha estat marcat pel retorn del cantant Lluís Llach a l'escenari després de sis anys de retirada, per començar cantant 'Venim del nord, venim del sud', una cançó que ha aixecat dels seients els 90.000 assistents.

    El cantant de Verges ha pujat dues vegades més a l'escenari: una per tocar 'Un núvol blanc' --que ha dedicat a les generacions que han lluitat abans per la independència-- i una altra per tancar el concert amb la resta d'artistes que hi han participat i entonar junts 'Tossudament alçats'.

    Uns 40 artistes han participat a la segona part del Concert per la Llibertat versionant --acompanyats per l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC)-- algunes de les cançons més representatives de Llach, com 'Que tinguem sort'; 'Viatge a Itaca'; 'Campanades a morts', 'I si canto trist' i 'L'estaca'.

    Abans, els protagonistes de la primera part del concert han estat grups com Sopa de Cabra, Brams, Sabor de Gràcia i artistes com Peret, Dyango, Cesk Freixas, Pau Alabajos i Paco Ibáñez, que ha merescut el silenci respectuós del Camp Nou tocant el 'Como tú' del poeta León Felipe acompanyat de la seva guitarra.

    El silenci s'ha canviat per les palmes en la part més rumbera del concert, liderada per Peret, que, després de versionar 'L'emigrant', ha modificat la lletra de 'Ella tiene poder' per canviar el 'Barcelona és poderosa, Barcelona té poder' per 'Catalunya és poderosa, Catalunya té poder'.

    A la primera part de concert a estones escassa de ritme pels espais entre una actuació i una altra, la gresca ha arribat de la mà de la Companyia Elèctrica Dharma, que, després d'interpretar amb la mallorquina Maria del Mar Bonet la cançó contra la repressió franquista 'Què volen aquesta gent' que ella va fer tan popular, ha agitat al públic amb el seva cèlebre versió de 'La presó del rei de França'.

    A banda d'una nodrida representació d'artistes catalans, el Concert per la Llibertat ha tingut músics i cantants arribats de la Comunitat Valenciana, Balears, Euskadi, Galícia, Alemanya, Itàlia, L'Alguer (Sardenya) i Grècia, entre d'altres llocs.

    UN DIRIGENT DEL PSC

    CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP --tots els partits que defensen la consulta menys el PSC-- han enviat una delegació al concert, a què finalment sí ha anat un dirigent socialista, el membre de l'executiva Fabián Mohedano.

    L'única referència a Espanya l'ha feta el cantant Ramoncín, que ha reclamat la consulta per a Catalunya i ha demanat una "Espanya republicana".

    Els organitzadors s'havien proposat que el concert també servís de campanya de recollida d'aliments, i finalment se n'han aconseguit 25 tones, que gestionarà el Banc d'Aliments.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies