Europa press

Logo ep

    Casals (Òmnium) adverteix que "ningú pot prohibir un referèndum democràtic"

    23:4129.06.2013

    Reclama als partits calendariTzar la consulta perquè "el camí no es pot ajornar"

    BARCELONA, 29 (EUROPA PRESS)

    La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha advertit aquest dissabte durant el Concert per la Llibertat que "ningú pot prohibir un referèndum democràtic", i ha reclamat als partits que calendaritzin el procés cap a la consulta perquè no es pot ajornar.

    Durant la seva intervenció en l'intermedi del concert i davant de les més de 80.000 persones que han omplert el Camp Nou de 'estelades', ha assegurat que l'acte és per demostrar que els catalans volen "exercir la democràcia sense barreres, pacíficament".

    En declaracions als periodistes abans de pronunciar el seu discurs, Casals ha insistit que el concert és en defensa del 'dret a decidir', tant per als qui volen la independència com per als qui volen "explorar altres camins" en les relacions Catalunya-Espanya.

    Ja en el discurs, interrompuda per nombrosos aplaudiments, Casals ha defensat que la causa de la secessió no és contra res ni contra ningú, sinó "a favor d'una vida millor per a tothom", i ha apostat perquè una hipotètica Catalunya independent tingui relacions fraternals amb els ciutadans d'Espanya i de la resta d'Europa.

    La presidenta d'Òmnium ha defensat que l'acte d'aquest dissabte demostra que els partits "gestionen un capital d'il·lusions molt important", i per això els ha demanat ser conscients que les expectatives generades necessiten concretar-se en un calendari.

    "Els nostres representants democràtics han d'anar concretant un camí que és complicat però que no es pot ajornar", ha continuat Casals, que reconeix que els temps de la política exigeixen una sèrie de passos, però ha subratllat la importància de no perdre l'impuls d'una societat mobilitzada i organitzada.

    CONVÈNCER ELS INDECISOS

    Més enllà del paper que han de jugar els partits, la líder d'Òmnium ha remarcat també el pes que els ciutadans han de jugar en el procés sobiranista, i els ha animat a treballar per aconseguir una participació alta que legitimi la consulta: "La democràcia necessita participació".

    Per això, els ha emplaçat a sumar voluntats, més enllà dels qui ja estan convençuts de les virtuts que Catalunya sigui un Estat, i els ha apressat a que, una vegada finalitzat el concert, surtin a buscar "aquells que dubten o que no s'han plantejat encara la possibilitat d'agafar el propi destí sense por".

    "Hem de saber sumar voluntats per guanyar, anar més enllà dels convençuts per encomanar la il·lusió per una Catalunya que no hagi de donar explicacions constantment per existir", ha continuat Casals, que ha subratllat la necessitat d'arribar al màxim de catalans possible.

    La presidenta d'Òmnium ha destacat també la importància de respectar a qui pensi de manera diferent i no estigui a favor de la independència de Catalunya: "Nosaltres no volem imposar res: hem patit massa imposicions i sabem que viure en llibertat consisteix a saber respectar a qui pensi diferent".

    ESTAR A L'ALÇADA

    Casals ha tancat la seva intervenció amb una crida a deixar de banda les discrepàncies i estar a l'alçada del repte, posant per sobre d'interessos particulars l'objectiu de la consulta: "Tinguem la generositat, el coratge i la intel·ligència que reclama aquest moment històric".

    "Estem aquí per construir un país més lliure, més just i més digne, on tothom càpiga. No som aquí per buscar un somni; nosaltres som el somni. Aquesta és la nostra força. Visca Catalunya!", ha conclòs.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies