Europa press

Logo ep

    AMP.- ICV insta a crear ja la comissió pel dret a decidir per iniciar el diàleg amb l'Estat

    14:4122.06.2013

    BARCELONA, 22 (EUROPA PRESS)

    La colíder d'ICV, Dolors Camats, ha presentat aquest dissabte la proposta de pla de treball dels ecosocialistes per a la comissió pel dret a decidir, que ha reclamat que es creï com més aviat millor per fixar un termini màxim de negociació amb l'Estat per a la celebració de la consulta.

    En roda de premsa des de la seu del partit, Camats ha lamentat que després de sis mesos de legislatura no s'hagi iniciat el diàleg amb l'Executiu central, i ha afegit que els terminis per fer-ho han d'estar consensuats entre tots els partits i no dependre "de la pressió que té un soci de govern per tancar el seu acord, de les necessitats de la Generalitat, ni de cremar etapes sense capacitat de diàleg".

    "No pot tractar-se d'una reunió com la del pacte fiscal, que en dues hores va dilapidar tot el treball fet al Parlament, però tampoc es pot estar embarcat eternament en una negociació amb l'Estat en la qual hi ha la sensació que no té cap voluntat de donar resposta", ha assenyalat, per la qual cosa l'últim punt del text exposa que si el Govern bloqueja qualsevol opció, la comissió ha de proposar les mesures alternatives a adoptar per a la celebració de la consulta.

    Per aquesta raó, ha advertit el president de la Generalitat, Artur Mas, i el seu aliat republicà, Oriol Junqueras, que si basen el procés en el pacte d'estabilitat i no integren la resta de forces, estaran donant motius a l'Executiu central per desestimar-lo: "Si el procés el cenyim només a l'acord de govern, no li fem cap favor a la consulta", ha tancat.

    Camats ha indicat que la comissió hauria de constituir-se abans del Pacte pel Dret a Decidir, ja que la primera és el mecanisme des del que s'han de prendre decisions, mentre el pacte "és només un acompanyament".

    Tot i això, ha augurat que "pot ser que la Generalitat se senti més còmode en l'acompanyament que en el procés de treball real", i ha lamentat que el pacte s'acabi constituint abans que la comissió.

    PLA DE TREBALL

    La proposta dels ecosocialistes proposa definir la via amb la qual ha de negociar-se la celebració del referèndum, ja sigui amb una convocatòria per part del Govern espanyol, a través de la Llei catalana de consultes per via de referèndum amb l'autorització de l'Estat o amb la cessió de les competències per part de l'Executiu central.

    Amb l'objectiu de no allargar el procés, proposa acordar amb tots els grups parlamentaris catalans a Madrid la presentació d'iniciatives conjuntes en aquest sentit, per no esgotar el calendari de proposicions de llei, "que podrien ser endarrerides indefinidament per la Mesa del Congrés".

    També suggereix fixar la data de la consulta i la pregunta o preguntes, tenir experts internacionals que garanteixin que el procés avança correctament, garantir un debat plural --especialment als mitjans de comunicació públics-- i seguir de prop el referèndum que Escòcia celebrarà el 2014.

    A més, indica que si no s'arriba a un acord amb l'Estat, la comissió haurà d'impulsar la consulta per la via de la Llei de consultes no referendàries, un cop s'hagi aprovat aquesta al Parlament.[FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies